В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8

...
В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8
Коментари Харесай

Екзакта: До 8 партии в парламента, ГЕРБ води с близо 9%

В Народното събрание действително могат да влязат 6, 7 или 8 партии, разясняват от "Екзакта рисърч груп " въз основата на свое национално проучване, извършено в интервала 23-29 март 2021 година измежду 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 обитаеми места. Проучването е без значение от външно финансиране и е извършено със лични средства.

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 28.5 на 100 измежду твърдо решилите да гласоподават към 29 март, "БСП за България " - 20 %, "Има подобен народ " - 13 на 100, Движение за права и свободи - 12.4 на 100. "Демократична България " - 6.7 на 100, Вътрешна македонска революционна организация - 4.3 на 100, "Изправи се! Мутри вън! " /ИМВ/ - 4.3 %.

Финалната фаза на акцията ще е решаваща за представянето на Вътрешна македонска революционна организация и ИМВ, допустимо е още една партия да нападна четирипроцентната преграда в края на акцията, показват анализаторите. Те означават, че броят на обединенията, които ще бъдат показани в българския парламент, зависи значително от изборната интензивност, само че основно от твърдостта на електоратите на по-малките обединения.

ПК "Воля-НФСБ " е новосформирана коалиция, въпреки и с добре познати водачи. В рамките на акцията записваме повишаване на поддръжката към тази групировка. Ако сходна наклонност се резервира до деня на вота, обединението има шансове за положително показване, разясняват от "Екзакта ".

Според тях изненада може да поднесат и "Републиканци за България ", които посредством интензивна акция усилват известността и поддръжката си. Точното премерване по социологически път на техния електорат е затруднено заради районна специфичност и поради хипотезата за прикрит избор, прецизират социолозите.

"Възраждане ", АБВ, КОД и "Атака " получават в проучването дялове от порядъка на към и малко над един %.
Анализаторите означават, че е правилно мандати да се пресмятат откакто има изясненост по това какъв брой партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.

Данните на "Екзакта " от началото на март досега демонстрират, че интензивното разпространяване на COVID-19 у нас е фактор, който може да повлияе за понижаване на електоралната интензивност измежду хората, които изпитват терзания за здравето си. Това води до допускането, че ще гласоподават под 3 млн. гласоподаватели, най-вероятно сред 2 600 000 и 2 800 000 души.

Очевидно на тези избори ще записваме някакво съотнасяне сред страховите настройки, подбудени от COVID-19, протестните настройки, поддържани от лятото на 2020 година насам, и настройките в поддръжката за статуквото, разясняват анализаторите и допълват, че COVID-19 е фактор в изборната конкуренция, който ще остави в пасивна позиция значително хора с другояче разнородни политически благосклонности и дейна гражданска позиция.

В актуалното проучване се записва дял на твърдо решилите да гласоподават, който е непосредствен до 45 на 100. До деня на вота "Екзакта " чака прочут растеж на поддръжката за ГЕРБ и за Има Такъв Народ и задържане на електоралните дялове на Българска социалистическа партия и Демократична България.

"Екзакта Рисърч Груп " организира своите национални изследвания на територията на България, заради което данните ни не включват вота отвън страната, прецизират от организацията.

Визитка на проучването:

Резултати от национално проучване на Екзакта Рисърч Груп, извършено в интервала 23-29 март 2021 година
Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 обитаеми места. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано "face to face " изявление. Изследването е без значение от външно финансиране и е извършено със средства на "Екзакта Рисърч Груп ". Максималната неточност при 50%-овите дялове е +/- 3%. Съгласно условията на Изборния кодекс, всяка медия, която употребява данни от актуалното изследване е длъжна да оповестява информацията от това каре.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР