В парламента прекалено се изостри говоренето. Стигна се до личностни

...
В парламента прекалено се изостри говоренето. Стигна се до личностни
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Доган каза на глас нещо, което всички знаят

В Народното събрание прекомерно се изостри говоренето. Стигна се до личностни нападки. Не бива да се приказва по този начин в тази реликва, тъй като там би трябвало да си приказваме за политики, би трябвало да спорим кардинално. В началото на годината протече остра предизборна акция, която за доста политици, сякаш към момента не е завършила. Оттам е и ниският рейтинг в последните социологически изследвания. Това сподели пред БНР ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Всички партии би трябвало да осъзнаем, че това не се харесва на хората. Другото е, че периодичен против Народното събрание харчат и обвинявания от други институции, а ние не правиме старания да защитим е активността си. Искам да съветвам както себе си, по този начин и сътрудниците – да забравим предизборната лексика, тъй като нови избори не се задават.

Караянчева отхвърли да черпи убеденост от думите на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, че настоящето ръководство няма опция и посочи, че неведнъж е заявила, че ръководещата колиция е „ безусловно постоянна “: А какво в действителност сподели господин Доган по-различно от това, което ние приказваме и това което всички знаем.

Запитана дали речта на Ахмед Доган е била и флирт с ГЕРБ, Караянчева разяснява: Това са техни вътрешнопартийни работи. Ако те имат разлики с господин Карадайъ, би трябвало да си ги уточнят. Аз мисля че всички знаем, и опозицията несъмнено, че вотът не се внася, с цел да провокира нови избори, едвам прикове обществото внимание в един спор, в който опозицията ще атакува, а ръководещите е по този начин ще описват какво са създали през миналите 8 месеца. Това че господин Доган сподели на глас нещо, което всички знаят, не прави речта му „ неповторима “. Той зададе въпроса, който всички си задаваме: „ Какво ще стане, в случай че вотът мине? Какво болшинство ще ръководи “. Цялата съпротива си задава този въпрос!

Председателят на Народното събрание не се ангажира с прогноза дали и Движение за права и свободи ще взе участие във внасянето на вота на съмнение и по какъв начин ще гласоподават представителите на опозиционната партия. Тя посочи, че от ГЕРБ не са „ последователи на компроматната война и черния PR “ и в дебата по вота ще изложат като причини достиженията си от миналите 8 месеца.

По мотив отпадането на рестрикциите върху реинбурсирането на новаторските медикаменти, Караянчева посочи, че предлагането за мораториум е било на специалисти, само че тематиката е била политизирана и добави: Мисля че ние неприятно обяснихме на хората какво тъкмо желаеме да създадем. Не мога да схвана за какво гъвкавостта която ГЕРБ появява се възприема като уязвимост. Не отчетохме политическите действителности в България. Изнесохме този спор на политическо равнище, а трябваше да остане на експертно. Мисля, че причините, които изложихме в зала в поддръжка на това предложение на министър Ананиев, бяха задоволително ясни и точни. Нито един онкоболен няма да остане без лекуване, както пробваха да изкарат от опозицията. Стигна се до такава степен обаче, че когато се намесят политическите причини, експертните причини отиват на назад във времето. Гласувах за поддръжка на този т. н. „ мораториум “, тъй като повярвах на специалистите. Имаше в това число обвиняване, че някакви митични комисии ще се вършат на Господ и ще вземат решение кой да живее и кой не. Винаги отпущането на лекуване за тежки болести като рак или нелечими на този стадий болести са минавали през комисия от експерти, с цел да се дефинира кое е най-правилното за пациента. В гласувания от нас закон се предвиждаше тъкмо такава процедура. Въпросът обаче беше прекомерно, прекомерно политизиран. От един милиард бюджет на НЗОК през 2009 година, в този момент сме на 4 милиарда! Имаме наливане на едни средства и, в случай че би трябвало да се направи промяна, тя би трябвало да се почне от някъде. Но в случай че има страхове на хората, ние сме тези, които би трябвало да ги предотвратим, би трябвало да успокоим и би трябвало да отговорим на този апел.

Караянчева отличи като събития на 2017 година извоюваните от ГЕРБ избори, подписването на Договора с Македония, положителното икономическо развиване на България и “мостовете, които господин Борисов прави сред България, Европа и Западните балкани “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР