В парламента изслушват кандидатите за нов шеф на КПКОНПИ. Претендентите

...
В парламента изслушват кандидатите за нов шеф на КПКОНПИ. Претендентите
Коментари Харесай

Цацаров: Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават с противодействие на корупцията

В Народното събрание изслушват претендентите за нов началник на КПКОНПИ. Претендентите са двама - депутатът от „ Воля” Симеон Найденов и актуалният основен прокурор Сотир Цацаров.

„ Само 7% от чиновниците на КПКОНПИ се занимават директно с противопоставяне на корупцията. При всички случаи броят на чиновниците би трябвало да бъде увеличен”, съобщи Цацаров, уточнявайки, че не планува нарастване на щата на комисията.
Концепцията на Цацаров: Повече акции по медийни изявления и по-силна КПКОНПИ в страната Главният прокурор желае "постоянен медиен мониторинг " на сигнали за корупция
Според него е значимо основаването на териториални поделения на дирекция „ Антикорупция “.

„ Тя работи със Специализираната прокуратура на територията на цялата страна, само че няма на никое място в страната изнесени работни места. Териториалните дирекции на комисията се занимават единствено с производствата по отнемана не нелегално добитото имущество. Задължително е продължаването на положителното взаимоотношение с прокуратурата, за което има и настояща съответна директива. Предвидил съм както начален, по този начин и ежеседмичен обзор на всички стартирани инспекции на прояви на корупция “, разясни Цацаров.
Старт на процедурата за нов началник на антикорупционната комисия (ОБЗОР) Кандидатът на ръководещите Сотир Цацаров стартира совалки в Народното събрание
„ Правомощията, които има КПКОНПИ, са изцяло задоволителни, нови не са нужни. Действащите би трябвало да бъдат развити”, на мнение е Сотир Цацаров.

Главният прокурор уточни, че не може да се търси или да се желае каквато и да е смяна в работата на комисията извън, без да се реализира смяна вътре в самата конструкция на КПКОНПИ.
Цацаров ще разсънва КПКОНПИ (ВИДЕО) Главният прокурор не счита, че началникът на антикорупционния орган би трябвало да се назначава от президента
Сотир Цацаров предлага да се сътвори Консултативен съвет към КПКОНПИ с одобрени адвокати и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

„ Липсата на ясни и единни заявления за имущества и ползи води до огромно комплициране. Приемане на единни инструкции за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен”, уточни още Сотир Цацаров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР