В Парка на свободата в Претория държавният глава Румен Радев

...
В Парка на свободата в Претория държавният глава Румен Радев
Коментари Харесай

Радев поднесе венец и отдаде почит към загиналите в борбата за свобода и освобождение в Южна Африка

В Парка на свободата в Претория президентът Румен Радев сервира венец и отдаде респект към починалите в битката за независимост и избавление в Република Южна Африка (РЮА). Президентът сервира венец и се поклони пред Вечния пламък, който символизира вечността на починалите в битката за свободата на Южна Африка. " Стената на имената " съдържа над 75 000 имена на починали борци за освобождението на страната.

По-късно президентът участва и на откриването на изложбата „ Българската поддръжка за битката на южноафриканския народ против апартейда и обществената дискриминация “.

Заедно с президента бяха и служебният заместител министър-председател по икономическите въпроси и министър на превоза Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на нововъведенията и растежа Стефан Савов, както и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. По време на визитата си в РЮА президентът е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

История на политиката апартейд

През 1948 година публично е провъзгласена политиката на апартейд. Основа на тази политика е програмата за бантустанизация, която планува разделянето на страната на " бяла " Южна Африка и на 10 бантустана, основани по родов симптом, сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

На 15 януари 1949 година има протести в Дърбан, където са убити 149 души. През 1950 година е неразрешена Южноафриканската комунистическа партия, а 26 юни 1950 година е ден на гражданско непокорство. Има всеобщи митинги против расисткото законодателство и полицейската кавга с първомайските манифестации. На 21 март 1960 година има протести на чернокожото население на Шарпвил против въвеждането на " вътрешни " паспорти. Убити са 69 души. На 5 октомври 1960 година е създаден референдум за република измежду бялото население. От 1 626 336 дали своят вот, 52 % са " за " и 48 % - " срещу ".

На 31 май 1961 година е провъзгласено основаването на Република Южна Африка. Първият президент на републиката е Чарлз-Робърт Суарт.

Нелсън Мандела, знак на битката против апартейда, е задържан на 5 август 1962 година На 12 юни 1964 година той е наказан на пожизнен затвор за присъединяване във въоръжената битка на Африкански народен конгрес (АНК). Освободен е на 12 февруари 1990 година след 27 години затвор.

Следва нов референдум на 2 ноември 1983 година, в който вземат участие единствено бели гласоподаватели и е утвърдена нова конституция на страната. Въвежда се президентска власт, както и трикамарен парламент, в който вземат участие депутати от индийски генезис и метиси. Влиза в действие на 3 септември 1984 година

На 6 август 1990 година Африканският народен конгрес (АНК) и държавното управление подписват съглашение, съгласно което АНК се отхвърля от въоръжените дейности, а държавното управление се задължава да освободи поетапно политическите пандизчии и да даде прошка за политическите емигранти.

Парламентът на РЮА анулира последния сегрегационен закон, по силата на който хората още от раждането им са разделяни по породист симптом, на 17 юни 1991 година Този акт бележи края на ерата на апартейда в страната.

На 29 април 1993 година, в изказване пред публицисти, президентът Фредерик де Клерк за пръв път се извинява за политиката на апартейд. На 18 ноември 1993 година е утвърдена краткотрайна конституция, с която се поставя завършек на апартейда и се дават равни права на чернокожото болшинство. Парламентът я утвърждава на 22 декември 1993 година

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации анулира оръжейното ембарго против Република Южна Африка, въведено през 1977 година, на 26 май 1994 година Това е последното ембарго на Организация на обединените нации, обвързвано с ерата на апартейда.

Конституционният съд не разрешава смъртното наказване на 6 юни 1995 година, а на 1 ноември 1995 година са създадени първи многорасови общински избори.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР