В парижката катедрала Нотр Дам беше отслужена първата литургия след

...
В парижката катедрала Нотр Дам беше отслужена първата литургия след
Коментари Харесай

Отслужиха първата литургия в Нотр Дам след пожара

В парижката катедрала " Нотр Дам " беше отслужена първата литургия след огромния пожар преди два месеца, който отчасти унищожи храма. На службата участваха дребен кръг хора, мястото към момента е затворено за посещаване. От нужните средства за ремонта на църквата са събрани едвам 9% %.

Архиепископът на Париж Мишел Опти отслужи литургията в Парижката " Света Богородица ", излъчена по католически ефирен канал, защото по явни съображения за сигурност мястото не е налично за посещаване. 30-тина души бяха поканени на службата, измежду тях свещеници, доброволци и служащи по ремонта на църквата.

Датата не е инцидентно определена - днешният ден е празник, на който се празнува освещаването на олтара на Нотр Дам.

Пожарът на 15 април провокира същински потрес и вълна от взаимност в целия свят. Една от емблемите на Париж е в културното завещание на ЮНЕСКО. В момента сред 60 и 150 служащи не престават да стабилизират структурата на катедралата. От обещаните от донори 850 милиона евро са събрани едвам девет %.
Кристоф Русло - фондация " Нотр Дам ": Хората може да си трансформират мнението, само че това, което е впечатляващо, е че множеството дарения идват с електронната поща или с писмо на ръка, което демонстрира какъв брой доста хората държат на реставрацията.
Амбицията на президента на Франция Еманюел Макрон е разрушената част на катедралата да бъде още веднъж издигната до пет години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР