В Париж започна процесът срещу швейцарската банка UBS по обвинения

...
В Париж започна процесът срещу швейцарската банка UBS по обвинения
Коментари Харесай

Париж съди швейцарската банка UBS за пране на пари

В Париж стартира процесът против швейцарската банка UBS по обвинявания за незаконно подкрепяне на заможни френски клиенти техните пари да напущат страната и и да се оказват отвън обсега на данъчните управляващи.
След траяло шест години следствие, предходната година съдиите оБвиниха банката и нейния френски клон в пране на пари, осъществявано в интервала 2004-2012 година Банката отхвърля обвиняванията и твърди, че със започването на процеса „ най-накрая ще има шанса да отговори на неоснователните обвинявания “, съобщи БГНЕС.
На съд са призовани шестима сегашни и някогашни членове на висшата администрация на банката.
Разследването против UBS стартира, откакто някогашен чиновник сигнализира управляващите за недоказаната към този момент система на банката за двойно осчетоводяване, с цел да прикрие износа на капитал в Швейцария. Според френската работа за битка с финансовите закононарушения най-малко 9,76 милиарда евро не са били регистрирани пред френските данъчни управляващи.
Твърди се, че чиновници на банката подхождали към френски клиенти, от състоятелни предприемачи до звезди на спорта, на приеми, на голф стадиони или шампионати по тенис и концерти, с цел да ги убеждават в изгодите от прехвърлянето на техните активи в Швейцария.
Ако бъде приета за отговорна, UBS може да бъде наказана да заплати до половината от сумата пари, които е „ препрала “, т.е. към 5 милиарда евро.
Пред правосъдната зала някогашния банкер в UBS американецът Брадли Биркенфелд, който разкри схемите на трезора, оферираше екземпляри от книгата си „ Банкер на Луцифер: Неразказаната история по какъв начин унищожих швейцарската банкова загадка “. Биркенфелд извади на показ дейностите на UBS, помогнала на към 20 000 клиенти да скрият милиарди долари от американските управляващи сред 2002 и 2007 година, за което банката заплати 780 млн. $ за разрешаване на случая.
Разкрилият пред обществеността френския случай Никола Форисие е бил уволнен от UBS през 2009 година за хипотетично " жестоко нарушаване ".
" Честта ми най-накрая ще бъде изчистена ", сподели предходната година Форисие, някогашен шеф на вътрешния одит, когато съдиите подредиха започване на процеса, откакто прокурорите и банковите ръководители не съумяха да реализират съглашение.
Според документи, предоставени от немските управляващи на френски следователи, депозитите на към 38 000 френски клиенти на UBS възлизат на общо към 13 милиарда швейцарски франка (11 милиарда евро), сподели пред Франс прес източник, стартират със случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР