В Париж ситуацията е под контрол, уверяват властите. Няколко големи

...
В Париж ситуацията е под контрол, уверяват властите. Няколко големи
Коментари Харесай

Лувърът е готов за евакуация заради покачване на водите на река Сена

В Париж обстановката е под надзор, твърдят управляващите. Няколко огромни музея, измежду тях Лувъра и Орсе, са в подготвеност за евакуация. По-тежко е ситуацията в парижките покрайнини. Очаква се пикът на високите води да бъде на следващия ден или в понеделник.

 © Българска телеграфна агенция
Днес по обяд равнището на Сена е било 5,7 метра над естественото. Или до кръста на Зуава при моста Алма - статуята на африканския пехотинец от колониалната войска, която парижани считат за знак при наводнения. Нива от над 6 метра, каквито са регистрирани предходната година, не се предвиждат. Жителите на Париж одобряват умерено покачването на Сена.
Жорж, гражданин на Париж: Повече ме тормози в случай че времето се скапе, тъй като тогава водата може да се вдигне внезапно и с доста, а това може да се трансформира в проблем. Но за в този момент прогнозата не планува стихии, тъй че се надявам един антициклон да оправи нещата.
Мнозина даже откриха позитивната страна на частичните наводнения.
Максим Потие, риболовец: Прииждането на водите на Сена може да бъде забавно от позиция на риболова - рибата се доближава до крайбрежията и е съвсем на повърхността.
Галериите на приземните етажи в Лувъра към този момент са затворени. Персоналът му, и този на още няколко музея по крайбрежната на Сена са в подготвеност за евакуация. Водата ще се отдръпва постепенно, предизвестиха експерти, тъй като почвата към този момент е напоена и поема по-бавно новите количества течност. По-тежко е ситуацията в предградията на Париж. Има обитаеми места без ток, към 400 души са евакуирани. Улиците наподобяват на реки, а хората живеят по вторите етажи на домовете си.
Паскал: Почистваме боклуците, те са на всички места, водата носи плъхове и всевъзможни неща... тъй че вършим работата на градската администрация, тъй като, както виждате, тук няма техни представители или някой, който да ни помогне.
Експерти допускат, че вредите от сегашните наводнения в предградията ще са по-сериозни в сравнение с тези през 2016 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР