В Париж кметове на 12 световни градове подписаха декларация за

...
В Париж кметове на 12 световни градове подписаха декларация за
Коментари Харесай

Още по-солени такси за „мръсните“ автомобили в Лондон

В Париж кметове на 12 международни градове подписаха декларация за ограничения по постигане на нулеви излъчвания на замърсяване. Шофьорите на остарели и замърсяващи коли към този момент заплащат съвсем двойно за придвижване в центъра на Лондон. От през днешния ден там влиза в действие нова такса от 10 лири за коли, регистрирани преди 2006 година Тя се прибавя към сегашната от 11.50 за шофиране в най-натоварените региони на града, съобщи Българска национална телевизия. Екоактивисти обаче дефинират новата мярка като незадоволителна, критиците акцентират, че тя санкционира най-бедните водачи. Но кметът Садик Хан е решен да обезпечи по-добър въздух за лондончани.

Новата такса визира коли, които не покриват стандарта Евро 4. Платената зона работи сред 7:00 и 18:00 часа от понеделник до петък. Според градската администрация това е първата от серия ограничения за възстановяване качеството на въздуха в Лондон. Под действието й ще попадат 34 хиляди водачи месечно.

" Повече от 9 000 лондончани годишно умират прибързано поради неприятния въздух. Деца в нашия град имат недоразвити бели дробове, възрастни страдат от болести като астма, деменция и удари, директно свързани с неприятното качество на въздуха ", разяснява Садик Хан.

Лондонският кмет възнамерява да разшири платената зона за нездравословни автоемисии и даже желае да забрани горенето на дърва в най-рисковите региони. " Преоборудваме най-замърсяващите рейсове. Спираме закупуването на дизелови в интерес на хибридно-електрически и водородни. Не издаваме лицензи и за дизелови таксита, оказваме им подпомагане за прекосяване към по-чисти коли ", отбясни още градоначалникът.

До 2020 година новата такса ще бъде сменена със Зона на ултра ниски нездравословни излъчвания. Тя планува 12.50 лири върху съществуващите и в този момент 11.50 за нездравословни излъчвания в някои региони на английската столица. Засегнати ще бъдат дизелови коли, регистрирани преди септември 2015 година, както и бензинови от преди 2006 година

Британските ековласти предизвикват до 2020 година такси " нездравословни излъчвания " да вкарат и градските управи на Бирмингам, Лийдс, Саутхемптън, Дерби и Нотингам.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР