В Париж бе открит паметник на автора на известните комикси

...
В Париж бе открит паметник на автора на известните комикси
Коментари Харесай

Париж вече си има паметник на Рене Госини

В Париж бе открит монумент на създателя на известните комикси за приключенията на Астерикс и Обеликс Рене Госини. Бронзовата скулптура е издигната в парка в 16-ти регион, близо до къщата, в която е живял самият той.

Статуята, открита предишния месец, е първият монумент в Париж, отдаден на създател на комикси. Скулпторът Себастиан Ланглоа е сложил към фигурата на Госини четиримата паметни герои, които той е създадал. Астерикс седи на дланта му, дребният Никола е на рамото му, фигурата на Изногуд , фиктивен дружно с художника Табари, наднича от джоба на сакото му, а край глезена му с револвер в ръка дебне каубоят Лъки Люк . Добре е да напомним също по този начин, че една улица, намираща се наоколо до Националната библиотека на Франция в 13-ти регион, носи името на Рене Госини.



Рене Госини е роден през 1926 година в семейство на полски емигранти. В края на 40-те години стартира да работи като художник в издателство Kunen Publishers, където издава няколко книги за деца. Там той се среща с доста известни създатели на комикси, с които по-късно си сътрудничи. Повече от 20 години Рене написа текстове за комикса с Лъки Люк, само че поредицата от книги за дребния Никола, илюстрирана от художника Жан-Жак Семпе, му донася най-голямата популярност. В края на 50-те години Госини стартира да издава поредицата от комикси за приключенията на Астерикс и Обеликс – дружно с художника Албер Юдерзо. През 1977 година сърдечен удар поставя завършек на живота на Рене.

Министерството на културата на Франция разгласи 2020 година за година на комиксите. Откриването на статуята на Рене Госини се състоя седмица преди откриването на най-големия Международен фестивал на комиксите в Ангулем.

 
Възстановяването на " Нотр Дам " в 15 фрагмента

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР