В Папуа Нова Гвинея откриха череп на древен човек, който

...
В Папуа Нова Гвинея откриха череп на древен човек, който
Коментари Харесай

Откриха най-стария човек в света, жертва на цунами

В Папуа Нова Гвинея откриха череп на античен човек, който се счита, че е най-старата известна в света жертва на цунами , оповестиха учени, представени от БиБиСи.

Черепът е открит още през 1929 година до град Аитапе и е от типа Изправеният човек (Homo erectus) - предходник на Homo antecessor и на актуалните хора (Homo sapiens).

Но едвам в този момент учените разкриха, че регионът, който преди е бил крайбрежна лагуна, е бил ударен от цунами преди към 6 000 година

Учените имат вяра, че черепът принадлежи на човек, който е умрял в резултат на цунами.

Откритието е оповестено, откакто интернационален екип от специалисти е сравнил седименти от региона с почва, която се намира наоколо до регион, който е бил обиден от унищожително цунами през 1998 година

Професор Джеймс Гоф от Университета Нов Южен Уелс съобщи, че костите са добре изследвани, само че малко внимание е било отделено на седиментите, където са открити.

" Географските сходства " в седиментите демонстрират, че хората са били очевидци на цунамита в региона от хиляди години , добави той.

" Заключихме, че този човек, който е умрял преди толкоз доста време, евентуално е най-старата известна жертва на цунами в света ", сподели професорът.

Учените прибавиха, че също е допустимо този човек да е умрял и да е бил заровен малко преди цунамито.

При проучването са проучени седименти, в това число микроскопични организми в океана, които са сходни на откритите след цунамито преди 20 година, при което починаха повече от 2 000 души.

Откритията са оповестени в журнала PLOS One.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР