В пантеона на българската свобода и независимост има много имена,

...
В пантеона на българската свобода и независимост има много имена,
Коментари Харесай

Президентът: Левски смущава нашето безразличие

В пантеона на българската независимост и самостоятелност има доста имена, само че в националната памет Левски е непостижим.

Това съобщи президентът Румен Радев. Държавният глава откри мултимедийната цифрова експозиция " Изповедта на Апостола " в Националната изложба " Квадрат 500.

Малцина са обичани по този начин мощно и безусловно като Левски, може би тъй като народът ни имаше потребност от своя Апостол на свободата освен в робските години, каза държавният глава.

" От Левски пазим едно тефтерче, къси писма и кичур коси, само че непримиримият Дякон е единственият съд, пред който всички българи се усещаме равни ", сподели Радев и добави, че Апостолът на свободата продължава освен да ни сочи кривиците, да бъде нашата съвест и да смущава нашето равнодушие, само че и продължава да сочи пътя към онази република, която остава идеал за поколенията българи.

" Днес Левски е това, което знаем за него, и което ще завещаем на децата си, по тази причина е изключително значимо освен да познаваме неговото дело и живот, само че и непрестанно да търсим нови обстоятелства за тях, да ги вършим притежание на обществото, и изключително на младежите ", безапелационен е президентът. По думите му това продължава да ни дава сили и силата да продължим по пътя, наследен от него, както и да приготвяме почтени бъдещи генерации. " За мен е чест и привилегия да открия през днешния ден новата специфична мултимедийна експозиция " Изповедта на Левски ". Вярвам, че благодарение на най-новите мултимедийни технологии, животът и делото на революционера и човек Васил Иванов Кунчев, ще допрян по нов, трогателен метод сърцата и мозъците на млади и на остарели, и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Дякона ", сподели още Радев.

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров съобщи от своя страна, че през днешния ден е един необикновен ден, в който за загърбим всекидневието и да се замислим още веднъж за огромните неща, които са повода да сме през днешния ден тук. " Без Левски през днешния ден нямаше да има България. Без Левски през днешния ден може би нямаше да ни има и нас ", сподели той и добави, че през днешния ден означаваме 150 години от неговото величие. Според министър Тодоров сме постигнали част от неговите завещания, само че сме се отклони от други. " Днес е денят да се замислим. Онова, което е най-важното, е да помним, тъй като в случай че не помним, няма да имаме бъдеще ", безапелационен е той. По думите му тази културна експозиция е актуалното средство да се подсети на младежите кой е Левски и за какво той е толкоз значим за нас.

Васил Василев, ръководител на Общобългарски комитет " Васил Левски ", изясни, че това е една фантазия, за реализирането на която комитетът се е борил да бъде осъществена към този момент 8 години. " Още през 2015 година поискахме от държавното управление в „ Квадрат 500 “ да се обособи непрекъсната тематична галерия за Апостола, само че удряхме на камък. Никой не искаше да се занимава “, заяви той. По думите му служебното държавно управление с министър председател Стефан Янев и министър на културата Велислав Минеков са подкрепили концепцията. " После пристигна държавното управление на Петков и работата замря. Изчакахме да мине и този интервал и възобновихме напъните, и ето – фантазията ни е реалност ", добави Василев. Той е безапелационен, че в този момент нашият народ има безутешна, обезверена потребност от обединяване, а Левски е единствената фигура, ореолът на която може да ни свърже в една обща идея, а точно спасяването и процъфтяването на отечеството. Василев съобщи, заветите на Апостола са нашата национална библия и нашите 10 божии заповеди. " Спазваме ли заветите, водим ли се от тях като от наша национална идеология, пътят към възраждането на отечеството е открит. Загърбим ли ги, чакат ни тествания ", заключи ръководителят на Общобългарския комитет „ Васил Левски “.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР