В пандемията от COVID-19 броят на самоубийствата сред японските жени

...
В пандемията от COVID-19 броят на самоубийствата сред японските жени
Коментари Харесай

Пандемията предизвика скок в броя на самоубийствата на жени в Япония

В пандемията от COVID-19 броят на самоубийствата измежду японските дами е скочил с 83% през октомври 2020 година в съпоставяне със същия месец на 2019 година, сочат данните в страната, представени от CNN. За мъжете тази цифра за същия интервал е 22%.

Според анализаторите коронавирусната пандемия е измежду главните фактори за скока в броя на самоубийствата измежду японките поради нараствания стрес и безпокойствие в общество, което не толерира слабостта. „ Япония обръща тил на дамите ", декларира пред CNN 43-годишната Ерико Кобаяши, пробвала да се самоубие 4 пъти - да пръв път на 22 година, поради ниската заплата и ужаса си от бедността. По думите й с ковид тя още веднъж усеща предходния стрес и безпокойствие: „ Заплатата ми бе орязана и не виждам светлина в края на тунела, непрекъснато е чувството ми за рецесия, че още веднъж мога да се върна в бедността ".
Експертите предизвестяват, че пандемията може да докара до психическа рецесия у хората в международен мабащ поради увеличаващата се безработица, обществената изолираност и безпокойството.

Япония е измежду дребното развити страни, която постоянно разгласява броя на самоубийствата. Според Националната полицейска организация на Япония за октомври те са били 2153, повече в сравнение с жертвите на COVID-19 в страната за цялата година - 2087 (към петък).

Случващото се в Япония би могло да изпрати сигнален сигнал към останалите страни по света за косвените жертви на пандемията. „ Ние даже нямахме цялостна карантина и локдаун и последствията от ковид са минимални спрямо други страни, само че все пак имаме това огромно нарастване на броя на самоубийствата ", отбелязва специалистът по самоубийствата Мичико Уеда, учител в токийския университет Waseda.

" Това допуска, че и други страни може да отбележат сходно или даже по-голямо нарастване в броя на самоубийствата в бъдеще ".

След като преди 2019 година над 10 година в Япония се отчиташе спад в броя на самоубийствата (през 2019 година те бяха към 20 000, най-ниският брой откогато се води тази статистика от 1978 година насам), в този момент пандемията наподобява обръща назад наклонността. И въпреки, че в числа самоубийствата измежду дамите са по-малко в сравнение с измежду мъжете, нарастването им с 83% за предишния месец спрямо октомври 2019 е в действителност тревожно.

През октомври в Япония има повече жертви на самоубийства, в сравнение с от ковид за цялата година.
Много може да са аргументите за това. Жените в Япония са по-голямата част от работещите на повърхностен работен ден в хотелите, в хранителния бизнес и в търговията, в които съкращенията бяха най-големи. Ерико Кобаяши акцентира, че доста от нейните приятелки са били съкратени: „ В японското общество най-слабите са първите, които отпадат, когато стане нещо неприятно ".

Световно изследване измежду над 10 000 души на интернационалната организация CARE демонстрира, че 27% от дамите имат повече недоволства и опасения за психологичното си положение по време на пандемията, до момента в който за мъжете този % е 10%.

През октомври в Япония има повече жертви на самоубийства, в сравнение с от ковид за цялата година
Към терзанията за приходите и запазването на работното място, измежду дамите нараства паниката за здравето, за развиването и за благосъстоянието на децата им. А затварянето на учебните заведения и работата от у дома на учениците още повече усилиха напрежението измежду учащите, а оттова - и измежду майките им.

През последните седмици в Япония се регистрира рекорден брой новозаразени с ковид, а лекарите предизвестяват за задаваща се трета вълна на пандемията през зимните месеци. Експертите се притесняват самоубийствата да не се усилят със задълбочаващите се стопански проблеми.

Ерико Кобаяши се надява, преди да е станало късно, от ден на ден японки да преодолеят табутата и опасенията си, и да приказват намерено за своите страхове и психическо положение, което в Япония се смята за неприемлива уязвимост. Така от ден на ден хора ще създадат същото и ще почувстват, че не са сами.

„ Аз излязох обществено и споделих, че съм била психологично болна и съм страдала от меланхолия с вярата други да бъдат насърчавани да приказват ", сподели Кобаяши. " Сега съм на 43 година, на междинна възраст животът ми става все по-интересен. И усещам какъв брой е добре, че към момента съм жива ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР