В памет на светите апостоли (от седемдесетте) Сила, Силуан, Крискент

...
В памет на светите апостоли (от седемдесетте) Сила, Силуан, Крискент
Коментари Харесай

Св. апли от 70-те Сила, Силуан и другарите им

В памет на светите апостоли (от седемдесетте) Сила, Силуан, Крискент и другите с тях

Светият деятел Сила, който старшите апостоли избрали за проповядване на Словото Божие, носел големи писания в благовестието на Христовото обучение, изначало дружно със свети първовърховен деятел Павел, а по-късно без него. Когато на Иерусалимския събор било формирано обръщение до Антиохийската черква за това, че не би трябвало да обрязват езичниците, приемащи светата Христова религия, свети Сила бил изпратен там дружно с други заслужили мъже, както написа за това свети Лука в книгата „ Деяния на светите апостоли ":
„ - Тогава апостолите и презвитерите с цялата черква откриха за добре да изберат измежду си Иуда, наименуван Варсава, и Сила - предни мъже сред братята ".
Като пристигнали в Антиохия, те събрали народа и предали посланието. Като го прочели, всички доста се зарадвали на полученото напътствие.
Иуда и Сила, които имали подарък на знамение, старателно наставлявали вярващите, като ги утешавали и утвърждавали във вярата. Сила поискал да остане в Антиохия, а Иуда се върнал в Йерусалим. След това деятел Павел поискал да тръгне на проповед в други страни и си избрал за сателит свети Сила. Препоръчани на Божията берекет от братята, те се отправили към Сирия и Киликия и пребъдвали там, като утвърждавали тамошните църкви. Като минавали през Дервия и Листра, те срещнали там Тимотей и дружно с него тръгнали към Македония. Когато били във Филипи, изгонили от една слугиня дух, който предричал и докарвал огромна облага на господарите й с врачуването си. Когато последните видели, че пропаднала вярата за облага, хванали Павел и Сила и ги повлекли към градоначалниците, като ги упреквали, че бунтуват жителите на града. Събрал се доста народ, а началниците, като смъкнали облеклата от Павел и Сила, заповядали да ги бият с палки. И като им наложили доста удари, хвърлили ги в тюрма, като им стегнали нозете в клада. Посред нощ, когато Павел и Сила се молели и славели Бога, станал огромен трус, тъй че и тъмничните основи се поклатили, вратите се отворили сами и оковите на всички паднали. А тъмничният жандарм, като се събудил и видял, че тъмничните порти са отворени, извадил меч и изискал да се убие, тъй като мислел, че пандизчиите са избягали, само че деятел Павел го удържал от самоубийство. Стражът с боязън примрял пред Павел и Сила, а по-късно ги извел от тъмницата и ги приел в дома си, където умил раните им и се кръстил дружно с всичките си домашни. Оттук светите апостоли Павел и Сила отишли в Амфипол, Аполония и Солен. Много от гърците и значително благородни дами се включили към тях. А евреите от злоба и неподчинение подбудили някои неприятни улични индивиди, разбунтували народа срещу апостолите и желали да ги погубят. Братята незабавно изпратили през нощта Павел и Сила в Берия, само че и тук пристигналите от Солун евреи подбудили народа против проповедниците на Божието Слово. Затова Павел си отишъл от приморските страни, а Сила и Тимотей останали там. Като отпътували оттова след няколко дни, те намерили свети Павел в Коринт. Тук свети Сила станал свещеник. Като се потрудил задоволително през живота си с проповед на Божието Слово и направил някои знамения и чудеса, той отпътувал при Господа.
Свети деятел Силуан се трудил в проповед на словото Божие дружно с висшите апостоли Петър и Павел. И двамата загатват в писанията си за него. В първото си съборно пославие свети Петър написа по този начин: „ Написах ви в резюме по Силуана, правилния брат, както мисля ".
Свети деятел Павел във второто си обръщение до Коринтяните също споделя: „ Защото Син Божий, Иисус Христос, Когото проповядвахме посред ви аз и Силуан и Тимотей ".
Оттук е ясно, че свети Силуан се е трудил с всеки от висшите апостоли, като споделял трудовете и страданията им. В Солун той бил свещеник, и като понесъл доста скърби поради вярата, отпътувал вечно при Христа, Който увенчава всеки героизъм.
За свети деятел Крискент загатва свети деятел Павел във второто обръщение до Тимотей, като споделя: „ Крискент - в Галатия ", т.е. бил изпратен на проповед. Той бил свещеник в Галатия, а по-късно проповядвал за Христа в Галия и сложил за свещеник в град Виена своя възпитаник Захария. Отново се върнал в Галатия и умрял там страдалчески по време на царуването на Траян.
За свети деятел Епенет деятел Павел загатва в посланието до Римляните: „ Поздравете моя любим Епенет, пръв повярвал в Христа. " Епенет бил свещеник в Картаген.
В същото обръщение до Римляните деятел Павел загатва и деятел Андроник: „ Поздравете Андроника и Юния, мои сродници и съзатворници, които са чутовни сред апостолите и които още преди мене повярваха в Христа ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР