В памет на командоса Емил Шарков, който загина на 14

...
В памет на командоса Емил Шарков, който загина на 14
Коментари Харесай

БНТ с филм за командосите от спецотряда за борба с тероризма

В памет на командоса Емил Шарков, който почина на 14 март преди 5 години при профилирана акция в Лясковец Българска национална телевизия ще излъчи документалния филм " Отрядът: Операция „ Спасяване “.

В събота (16 март) от 16:50 часа БНТ1 ще покаже кино лентата на публицистите Надя Обретенова и Йордан Димитров, който разкрива същинското лице на баретите от Специализирания отряд за битка с тероризма. Лентата е неповторим роман за подготовката, живота и тестванията на българските командоси.

През 2010 година Надя Обретенова и Йордан Димитров бяха първите български публицисти, позволени в най-секретното отделение на Министерство на вътрешните работи и в продължение на три месеца живяха и се образоваха дружно с елитните командоси. Филмът им сподели подготвителна интервенция по избавяне на заложници, а Надя и Йордан, ненадейно за самите тях, се оказват обект на покушението.

„ Независимо от ясното схващане, че снимаш филм, прекарването е извънредно злокобно “ – спомня си Надя Обретенова, години след събитието и споделя, че и до през днешния ден я побиват тръпки, когато си спомни мига, в който се оказва със завързани ръце и качулка на главата.

„ Отрядът: Операция „ Спасяване “ е същинско професионално тестване и за оператора Недялко Данов и звукорежисьора Пламен Кацарски, които основават вълнуващата образна и звукова среда на продукцията. Монтажът е дело на инж. Владимир Анастасов, а режисьор на кино лентата е Елвира Илиева.

В епизоди на кино лентата е сниман командосът Емил Шарков. Само четири години по-късно, фрагментите, в които мъжът с маска на лицето подарява цвете, се трансформират в един от най-вълнуващите мемоари за него. Емил Шарков изгубва живота си при осъществяване на служебния дълг по време на акция в гр. Лясковец през 2014 година Информационните излъчвания на всички малките екрани оповестяват новината с фрагментите, снимани от екипа на Българска национална телевизия.

Излъчването на кино лентата „ Отрядът: Операция „ Спасяване “ на 16 март 2019 година от 16:50 часа по БНТ1 е отдадено на Емил Шарков и неговите сътрудници.


Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР