В отворено писмо, публикувано в шведския в. Експресен, писателката Софи

...
В отворено писмо, публикувано в шведския в. Експресен, писателката Софи
Коментари Харесай

За Мелания Тръмп и източноевропейката, която струва един чорапогащник

В отворено писмо, оповестено в шведския в. " Експресен ", писателката Софи Оксанен споделя, че въпреки да мълчи и да не се меси в политиката, Мелания Тръмп към този момент е част от нея. И че има властта да промени облика на източноевропейките. Заглавието е на " Дневник ".

Скъпа Мелания,

когато бях дребна, се възхищавах на девойките като теб. Те изглеждаха толкоз зрели. Но не разбирах за какво, въпреки че живееха оттатък Желязната завеса, толкоз обезверено желаеха да идат на Запад. Западните момчета, както и тукашните, не бяха приказни принцове. Знаех това, тъй като съм израснала и от двете страни на завесата – във Финландия и в руска Естония. Повечето девойки, които желаеха да се махнат, нямаха визия какъв в действителност е Западът. По думите им западните мъже бяха един тип работата-мечта, която ще им открие нов свят на обществени и стопански благоприятни условия.

Когато границите най-сетне се отвориха, тази фантазия стана допустима, и ти бе една от тези, които я сграбчиха. Желанието да изглеждаш по-западна е комфортно пояснение за какво си сменила името си от Мелания Кнавс на Мелания Кнаус. Но бас пипвам, че има и нещо друго – до тогава източноевропейките към този момент бяха си основали избрана известност. Жените на запад ги гледаха с съмнение, а мъжете ги съзерцаваха, и това бе изненада за новодошлите, евентуално и за теб. Само акцентът ти към този момент е бил доказателство, че се продаваш и че се продаваш на ниска цена.

Жената коства един чорапогащник

Помня началото на сексуализацията на източноевропейките във Финландия по време на руския интервал. Тогава Талин в Естония – на един ферибот разстояние, бе прочут като град, в който си купуваш дами за един чорапогащник. Чак през деветдесетте стада източноевропейцки се появиха на улиците и площадите на Финландия с табелки " Путка 50 марки ". Тази фраза остана в речника на финландците. Притокът на непознати полови работнички бе невиждана панорама и смущаваше естонците. По това време никой не говореше за заплахите на трафика на хора. Макар разпадът на Съветския съюз да означаваше и разпад на цялата обществена система на Източния блок, никой не се интересуваше какво тласкаше дамите към търговията със секс.

Фотогалерия: Мелания - първата от 191 години чужденка в Белия дом >

След като Естония си върна независимостта, тя стана звезда, образец за източноевропейските стопански системи, можеше да предложи освен това от лесни дами и на ниска цена пиянство. Туризмът се ускори, интернационалната преса обърна внимание на повече неща. На фериботите до Талин не получавах оферти толкоз постоянно, а на рускините и естонските към този момент не им се постановяваше да приказват тихичко по финландските улици. Това ме радваше.

Да храниш щенията на промишлеността

Тогава не осъзнавах, че половият туризъм бе единствено първата вълна на паническото бягство от Източна Европа. Макар че вкъщи обликът на балтийците и славяните да бе нюансиран, на всички места другаде репутацията им беше ужасна. Бардаците по света бяха цялостни с източноевропейски девойки, а походът им в западната попкултура занапред започваше.

Звучи свястно в ретроспекция. В продължение на половин век за Запада нациите от Източния блок бяха просто част от Империята на злото. Ако в някой филм се появеше славянин, той беше някой си Иван с кожена шапка. Желязната завеса гарантираше, че доста малко западняци знаят нещо за обособените народи, без значение дали става въпрос за Естония, или за твоята татковина – Словения. Нямаше публични разкази, които да отразят действителността в тези страни, появили се на картата внезапно.

Фотогалерия: Сила и почитание към домакините, или какво загатва Мелания Тръмп с облеклата си >

Когато Съветският съюз се разпадна, историите за Студената война стопираха да бъдат съвременни. Но възбуждащите облици на проститутките запълниха вакуума – от какво друго се нуждае бизнесът със занимания, с изключение на от цици, високи токове, съветски гангстери и девойки в неволя? Фактът, че девойките произхождаха от белите места по картата единствено ги правеше по-екзотични. Новините за връзките сред секс търговията и проведената престъпност добавяха нотка заплаха за повече резултат. Изтокът беше новият Див запад.

Ефектът Мелания

Ти си Първата дама на Съединени американски щати, само че когато чуеш прочут акцент по малкия екран, там се вижда продажница, стриптизьорка или младоженка от азбучник. И тя не приказва доста, тъй като няма причина.

Мелания, макар позицията си, ти не си основала " резултата Мелания ", както " Венити феър " уточни. Никой не купува роклите, които носиш, без значение с какъв брой красиви одежди стилистите окичват съвършеното ти тяло. Не си фешън икона. Не си кумир. И по какъв начин би могла да бъдеш, в случай, че лицето ти сътвори хаштаговете #ОсвободетеМелания, #ТъжнатаМелания и #СпасетеМелания. Това са хаштаговете на пасивната жертва в стереотипната история на едно източноевропейско момиче. Не на Първата дама.

Моя другарка от Словения сподели, че към този момент заобикаля въпроси за родината си. Ако каже на някой мъж от кое място е, той я поглежда с оня взор. Знаеш кой. Унижаващият. Знанията и професионалните ѝ достижения на секундата биват изтрити от произхода ѝ. Това е твоят резултат, скъпа Мелания.

Представата на брачна половинка ти за женствеността

За страдание, ти си най-хубавото нещо, което се е случвало на пазара за източноевропейки. Ти си лицето на цяла промишленост. Каза " Не мърморя на мъжа си " (в телевизионно изявление, бел.ред.) и от този момент си държиш устата затворена и приемаш сексистките му мнения. Точно такива дами се търсят в някогашния Източен блок. Жени, които си стоят в рамките на " същинската " женственост и извършват " фундаменталната " си роля да доставят наслаждение на мъжете.

Жена, която наподобява като супермодел, само че е отгледана от баба си, както гласи слоганът на една организация за запознаства. Всяка публикация за униженията, които си претърпяла в брака си, продава повече ергенски празненства, притегля повече клиенти към приложенията за запознаства и услугите за превод. Ето за какво мълчанието ти не е твой персонален проблем. То визира живота и опциите на безчет други дами.

Доминиращият облик на източноевропейките – роман за неравноправие и употреба – оформя отношението към нас. Тласка ни към тревога и меланхолия и ни кара да се срамим от телата си. Знаеше ли, че за дамите с имигрантски генезис е мъчно да рапортуват принуждение и тормоз? Боят се, че никой няма да им повярва. Историите, които медиите описват, основават усещането, че те желаят да бъдат подчинени, че да бъдат обективизирани им носи приятност.

Това е визията на твоя брачен партньор за женствеността и това нормализираш ти с мълчанието си.

Дай образец

Днешните източноевропейки – бели и евтини – са най-желаната стока в секс промишлеността по света. Те са от страни с невисок стандарт на живот, където публичните връзки са слаби, корупцията е ендемична и всичко това е плодовита почва за трафик и секс работа. Колкото по-добра е стопанската система на една страна, толкоз по-голямо е половото тъждество и по-малко девойки ще поемат по пътя на проституцията или на брака с мъж, който едвам познават.

Но към момента се нуждаем от помощ и то от помощта на дами като теб. Бъди Първата дама и промени света, както са го правили други Първи дами преди теб. Създай фондация, посещавай убежища, надигни глас, помогни на хората да научат знаците на трафика и насилието, дай кураж на жертвите да се покажат – накарай ги да се усещат в сигурност, в случай че го създадат. Дай образец, разчупи мълчанието и ще те посрещнем с отворени прегръдки. Можеш да го направиш. Можеш да промениш нещата. Можеш да бъдеш героиня за всички нас.

Софи Оксанен е финландска писателка от естонски генезис, чиито романи и пиеси с безжалостна искреност описват за руския и постсъветския свят от женска позиция. Текстовете ѝ са превеждани на 50 езика. Най-известният ѝ разказ е " Чистка ", на български език са преведени още " Когато изчезнаха гълъбите " и " Кравите на Сталин ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР