В отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов от Асоциация

...
В отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов от Асоциация
Коментари Харесай

Асоциация „Българска книга“: Спадът в сектора е между 50 и 70%

В отворено писмо до министър ръководителя Бойко Борисов от Асоциация „ Българска книга “ припомнят какъв е спадът в бранша поради рецесията с ковид и се надяват Данък добавена стойност ставката за книжния бранш да не е повече от 9%. Ето какво се споделя в писмото: 
" С наслада разбираме за това, че книгите и книжния бранш са включени в плануваните от държавното управление ограничения за понижаване на ставката на Данък добавена стойност. В интервал, в който страната е в толкоз дълбока рецесия, най-верният път за излизане от нея е посредством обучение и просвета. Точно в този миг страната демонстрира къде са нейните цели. 
Съгласно законодателството (Директива 2006/112/ЕО и др.) и правосъдната процедура на Европейски Съюз понижени ставки на Данък добавена стойност може да се ползват във връзка с хранителни артикули, медикаменти, книги и печатни артикули, както и на един отрасъл, които е от изключителна значимост за локалната стопанска система. В тази връзка настояваме за понижаване на Данък добавена стойност върху книгите, като предлагаме ставката да е не по-висока от 9 %.
Асоциация „ Българска книга “, която е единствената национална организация в региона на книгоиздаването и книгоразпространението, сплотяваща над 130 издателства и книготърговци, виновни за над 90% от книжната продукция в България, упорства от над 10 години ставката на Данък добавена стойност върху книгите да бъде понижена, съгласно съществуващите европейски практики.
Секторът е извънредно тежко обиден от изключителното състояние: спадът в книжния бранш се прави оценка на сред 50 и 70%; огромна част от книжарниците бяха затворени, а тези които бяха отворени нямаха клиенти; непрекъснато получаваме сигнали от книгоиздателите, че нямат опция да издават нови заглавия, заради липса на средства.
Това демонстрира потребността от незабавни ограничения за подкрепяне на книжния бранш, като намаляването на Данък добавена стойност върху книгите ще е от решаващо значение за възобновяване му. Намаляването на Данък добавена стойност ставката ще направи книгите по-достъпни за по-голяма част от популацията, която е мощно наранена стопански от рецесията. Това е повода ние да настояваме за вземането на ограничения, разказани в детайли и в писмото на Европейската федерация на книгоиздателите, изпратено до министрите на културата на Европейски Съюз и до еврокомисар Мария Габриел. От началото на рецесията досега изключителни ограничения в поддръжка на книгоиздаването не са взети в България. Радваме се, че намаляването на Данък добавена стойност върху книгата ще е първа стъпка, която да подкрепи книгоиздателския отрасъл и четенето в рецесията.
Нека не забравяме, че книжният бранш включва в себе си доста създатели на свободна процедура, които също ще бъдат подкрепени, когато секторът се възвърне от рецесията. Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите ще има дълготраен резултат върху цялата стопанска система - четящите народи имат по-успешни стопански системи.
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Вярваме, че Вие имате политическата воля да носите позитивна смяна и знаете, че изключително в моменти на рецесия да храним духа е не по-малко значимо от достъпа до физическа храна. Затова разчитаме, че ще подкрепяте позицията за понижаване на Данък добавена стойност върху книгите до нейното преобразяване в настоящ закон. Всяко отсъпление от тази позиция ще бъде отвод от развиването ни като цивилизована европейска страна. Тази мярка ще е от основно значение за поддръжката на издателства, създатели, книжари, преводачи, илюстратори и на всички, които поставят големи старания издаването на книги да е допустимо в този спешен миг ".
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 12 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР