В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов Националният институт по

...
В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов Националният институт по
Коментари Харесай

Министърът на образованието пред OFFNews: Ще помогнем на НИМХ, най-рано от 1 януари излизат от БАН

В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на Българската академия на науките изиска отделянето си от Българска академия на науките и прекосяването на структурата към Министерството на образованието и науката. Причината е острото недоразумение сред Национален институт по метеорология и хидрология и Общото заседание на Българска академия на науките, вследствие на което, по думите на метеоролози, Национален институт по метеорология и хидрология е на ръба на оцеляването, като под въпрос е даже заплащането на сметките за ток и връзки, които са жизненоважни за измерванията.
 Национален институт по метеорология и хидрология стопира прогнозата за времето, в случай че не успее да заплати сметките си
Склонен ли е министърът на образованието Красимир Вълчев да предложи смяна и институтът да бъде изведен от структурата на Българска академия на науките и да мине на директно послушание на МОН? Ето какво отговори той, потърсен от OFFNews.

- Министър Вълчев, по какъв начин гледате на настояването на писмото в Национален институт по метеорология и хидрология до премиера институтът да бъде изведен от структурата на Българска академия на науките и да мине непосредствено под структурата на МОН?

- Разговарях с управлението на Българска академия на науките и управлението на института. Препоръчах им в режим на разговор да намерят излаз от обстановката. Ако няма такова решение в рационален период, ще предложим решение за законодателно споразумяване на статута и активността на института отвън структурата на Академията.

- Как може да стане това? От Национален институт по метеорология и хидрология настояват, че през днешния ден, три месеца от началото на митинга им няма разговор и диалогът с управлението на Българска академия на науките " е в предишното "?

- Факт е, че има обстановка на опълчване. За страдание, от последната среща при мен доскоро повече от месец обстановката се утежни, няма схващане от страна на управлението на Българска академия на науките, и по тъкмо - Общото заседание, за спецификата на активността на Национален институт по метеорология и хидрология. Това, което беше поето като задължения от страна на Българска академия на науките към Национален институт по метеорология и хидрология не беше изпълнено. Надявам се през идващите дни да се промени отношението и да се откри решение.

- Какво поражда конфликта сред тях?

- Не мога да разясня има ли персонални претекстове, само че има два скорошни казуса и един дълготраен. Скорошните са разпределението на 15-те милиона, които бяха предоставени при започване на годината и това, че Национален институт по метеорология и хидрология е получил доста дребна част от тях, защото не е регистриран статутът му на национална хидро-метеорологична работа. Второто е неизпълненият ангажимент от страна на управлението на Българска академия на науките.

А това, което виждам от тяхното писмо е отрицателната оценка за дълготрайното им битие и развиване в границите на Българска академия на науките при недоумение и неоценяване на активността им от страна най-много на Общото заседание. Те не насочат обвинявания към ръководителя, а към Общото заседание и това е по този начин, тъй като центърът на взимане на решения е преместен към общото заседание в границите на структурата на Българска академия на науките.

За какви пари става дума? Каква сума им е нужна, с цел да работят обикновено?

Това е доста мъчно да се каже. До края на годината, с цел да реализират активността си, им е нужна поддръжка за финансиране на разноските за прехрана и те бяха споделили, че те са към милион. Дали сме им в допълнение 300 хиляди лв. досега, ще търсим благоприятни условия още да ги подкрепим, само че сделката при мен беше ние отчасти да ги подкрепим, Българска академия на науките също да ги поддържа отчасти.

Вече в случай че приказваме за нарастване на заплатите, сумата става по-висока и не сме говорили за тази година за това, говорихме за идната година.

Каква е междинната заплата в този момент?

Не мога да кажа. Това, което мога да кажа е, че сигурно, без значение дали останат в структурата на Българска академия на науките, или бъдат изведени, ще търсим вид за спомагателна бюджетна поддръжка с бюджета за 2019 година на Национален институт по метеорология и хидрология. Не мога да кажа какъв брой, тъй като това е бюджет, който занапред ще се прави и ще се договарят параметри.

При всички случаи ще ги подкрепим в допълнение и до края на годината, тъй като, за разлика от другите институти на Българска академия на науките, чиято съществена активност, да не кажа съвсем цялата, е научна, която те сами си разпореждат, при Национален институт по метеорология и хидрология имаме нормативно предоставена социална задача по обслужване на страната и обществото: 24 часа, 12 месеца в годината, 365 дни те реализират тази активност.

Нагласата ни е да ги подпомогнем още до края на годината. Отчитам тяхното място и значение. Въпрос е на бюджетни благоприятни условия, само че ще ги подкрепим в оптималната степен.

Ако се стигне до изваждането им от структурата на Българска академия на науките, в какъв период би могло да стане това и по какъв начин би изглеждала новата организация?

Може би рационален период е до края на годината, тъй като наложително ще изисква законодателна смяна, няма да стане с подзаконов нормативен акт. Най-рано от 1 януари 2019 година могат да бъдат изведени от структурата на Академията.

А за структурата - второстепенен въпрос е дали ще бъдат вторичен разпоредник към нас или Министерството на околната среда и водите. Има логичност да са към нас, с цел да запазят статута си на научна организация, защото обслужват редица министерства - на защитата, на околната среда и водите, на земеделието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР