В отворено писмо до медиите Българската асоциация по информационни технологии

...
В отворено писмо до медиите Българската асоциация по информационни технологии
Коментари Харесай

Браншът алармира за пороци в промените на Закона за електронното управление

В отворено писмо до медиите Българската асоциация по осведомителни технологии (член на Българска стопанска камара) сигнализира за пороци в препоръчаните промени на Закона за електронното ръководство. Ако бъдат признати, съгласно Асоциацията ще доведат до съществени вреди в построяването и действието на електронното ръководство и пазарната среда.

Законопроектът дефинира със закон комерсиалното сдружение – "Информационно обслужване " АД, като извънреден снабдител на ИТ услуги за част от обществената администрация. От БАИТ обаче акцентират, че то не е държавно дружество и в неговата благосъстоятелност, въпреки и дребен %, има частен капитал.

"Изборът е в несъгласие на свободната конкуренция. "Информационно обслужване " е комерсиално сдружение с частно присъединяване. Дори и да се одобри за напълно държавно, то при избора му не се съблюдава главния принцип на равнопоставеност сред формите на благосъстоятелност. ИО е комерсиално сдружение, работещо за облага. Не е обезпечен публичния интерес и защита на конкуренцията откакто не е избран механизъм за образуване на цени, при които ще дава услуги ИО и по какъв начин ще се избегне корист с монополното състояние по отношение на администрациите, които ще са задължени да употребяват само и единствено неговите услуги. Липсата на подобен механизъм и надзор върху използването му, основават причина ИО да употребява приходите от неограничените цени (злоупотребата с монополното положение) за нелоялна конкуренция по отношение на останалите ИТ компании ", означават от БАИТ в писмото.

Също по този начин от Асоциацията акцентират, че в измененията на закона не е урегулирано кой и по какъв начин ще упражнява надзор върху договорните връзки сред посочените в листата администрации и ИО. Освен това не са дефинирани и критериите за установяване на администрациите, които ще са задължени да употребяват услугите на ИО. Всъщност описът не е стеснен като се изключи особено упоменатите в предговора ведомства. От асоциацията означават, че дейностите по даване на услуги на администрации от Списъка би трябвало да не надвишават потенциала на избрания систематичен интегратор. А превъзлагането на планове, свързани с обслужването на администрациите от Списъка, на други частни ИТ компании е заобикаляне на Закон за обществените поръчки. "Трябва да има предел, който да лимитира потреблението на непознат запас под всякаква, в това число и прикрита, форма за не повече от 5% от предоставените по този закон действия и приходите от тях. Тази опция (за страдание и практика) за заобикаляне на Закон за обществените поръчки нарушава обезпечаването на обективни и равни условия на ИТ компаниите и като се изключи че е в несъгласие с разпоредбите на Европейски Съюз и Закон за защита на конкуренцията, води до разхищаване на средства и ниска успеваемост и резултатност на вложенията в е-управление. Недопустимо е основаване със закон на "стрелочник в гара разпределителна ".

Според специалистите казусът с допълнението на ограничавания потенциал на ИО посредством превъзлагане в несъгласие на Закон за обществените поръчки е още по-остър и заради извънредно разширените функционалности, които му се разпореждат, без да има причини за това. Към обезпечаване на работоспособността на осведомителните запаси на администрациите са добавени създаване и развиване на осведомителни системи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР