В отворено писмо британският учен и компютърен специалист Тим Бърнърс-Лий

...
В отворено писмо британският учен и компютърен специалист Тим Бърнърс-Лий
Коментари Харесай

Създателят на Интернет с остри критики към глобалната мрежа

В отворено писмо английският академик и компютърен експерт Тим Бърнърс-Лий разкритикува актуалното положение на Интернет.
Преди наближаващата 30-годишнина на световната мрежа беше регистрирано, че половината човечество има достъп до нея. Към момента са регистрирани близо 2 милиарда уеб страницата.
Създателят на Интернет регистрира отрицателни аспекти в развиването на своето създание. За него съществуването на спонсорирани от страни хакерски офанзиви, онлайн закани, език на омразата и дезинформация са мощно притеснителни феномени. Бърнърс-Лий схваща терзанията, че Интернет към този момент не е „ мощ за правене на положително “.
Британецът уточни и три основни аргументи за настоящето положение на Интернет. Спонсорирани от страни хакерски офанзиви и онлайн закани са проблем номер едно. Те изискват ново законодателство от страните, тъй че да бъдат спрени, само че не за сметка на свободата в мрежата.
Като причина номер две Бърнърс-Лий показва наложената система за облага от реклами. Според него платформи като Фейсбук и Гугъл предизвикват разпространението на " кликбейт " и подправени вести, с цел да печeлят на гърба на обществото.
Като причина номер три за проблемите на Интернет е посочено крайното и обидно държание в мрежата. Бърнърс-Лий счита, че е редно да се наложат по строги ограничения за онлайн държание. Британецът остро разкритикува и огромните тех колоси за това, че злоупотребяват с персонална информация на консуматори.
„ Време е да преминем от цифрово юношество към цифрова зрялост, “ приканва Бърнърс-Лий. “Ако се откажем да изградим по-добра мрежа през днешния ден, то тя няма да ни съобщи в бъдеще. Напротив, ние ще сме предали мрежата. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР