В отвъдните равнини на зоната Кларион-Клипертон, на около 4 500

...
В отвъдните равнини на зоната Кларион-Клипертон, на около 4 500
Коментари Харесай

Подводни дронове: На лов за богатства за трилиони долари по дъното на океаните

В отвъдните равнини на зоната Кларион-Клипертон, на към 4 500 метра под повърхността на Тихия океан, се намират може би най-големите открити до момента залежи на манган в света. Концентрацията на редкоземния метал се разраства необезпокоявано със скорост от към сантиметър на всеки няколко милиона години. И в този момент тези находища са цел за промишлеността за рандеман от морското дъно, която се прави оценка за милиарди долари.

Но изваждането на този детайл, който не се среща среща в свободна форма в природата, от тъмната морска пустиня не е лесна задача. Първо, находищата би трябвало да бъдат открити. По-натам, пораждат проблеми и към самото извличане. Точно там идва ролята на подводните дронове. Стигайки до самото морско дъно, машините могат да записват невиждани елементи за повърхността на дъното, което по-малко картографирано даже от Марс.

" Ако желаете изображения с висока разграничителна дарба, би трябвало да поставите датчиците покрай самия терен, който наблюдавате. А през днешния ден AUV - автоматизирано подводно транспортно средство - е най-хубавият и най-точен метод за това ", споделя Ричард Милс, който е вицепрезидент по продажбите на морска роботика в компанията Kongsberg Maritime. Изобретенията на неговата компания могат да препредават изображения с разграничителна дарба 2x2 сантиметра, доста по-добре от картината, която дава корабните сонари, изследващи терените на незадълбочено равнище.

Най-вълнуващото бъдеще за технологията за дронове може да не е в небето, доставяйки пакети на Amazon, а под водата, където те могат да оказват помощ за откриването на големи благосъстояния. Използването на подводни автоматизирани транспортни средства се оказва сериозно в областите на изследване и картографиране на морското дъно. Частните компании създават транспортни средства с по-добри датчици и повече благоприятни условия, до момента в който Европейският съюз и университетските стратегии по целия свят финансират сходни планове.

В бъдеще пълномащабният рандеман от морското дъно - дълбоки долини като зоната Кларион-Клипертон - евентуално ще бъде място на напредналите подводни безпилотни транспортни средства, които ще подават данни в действително време на екипажите на повърхността.
 Станции за зареждане на гориво в космоса? Според учени това е допустимо
Станции за зареждане на гориво в космоса? Според учени това е допустимо

Извънземните " бензиностанции " биха създали галактическия рандеман на запаси в пъти по-лесен

На ловът за редкоземни метали

Дъното на океана - където светлината едвам доближава и температурата е покрай заледяване - има евентуално най-големите неизползвани ресурси от редкоземни детайли в света. Към момента самостоятелният интернационален орган, занимаващ се с проучването на морското дъно (International Seabed Authority), е дал десетки контракти на компании за изследване и правене на отчети за околната среда.

Стойността единствено на златото на морското дъно се прави оценка на 150 трилиона $. Междувременно цената на възлите - съдържащи манган, никел, мед и кобалт - също надминава трилионите долари.

С непрекъснатото търсене на редки метали, употребявани в актуалната електроника - от iPhone до съставни елементи на слънчеви панели - е повече от ясно за какво редица държавни управления и страни са почнали конкуренция за рандеман от дъното на океана.

Миньорската компания DeepGreen Metals има три лицензирани области за рандеман в Тихия океан, в това число две заявления за запаси с евентуално милиарди тонове метали. " Знаем, че светът ще бъде мощно фокусиран към въздействието върху околната среда. Автоматичните транспортни средства, работещи на дъното на океана, са единственият метод ", сподели ръководителят и изпълнителен шеф на компанията Джерард Барън.

Дроновете са чудесни за изследвания на евентуални минни региони от екологична позиция. Те са идеални и за следене и наблюдаване на минните машини, събиране на данни за праховите струи, които могат да бъдат пагубни за дълбоководните жители, разяснява Барън. Дори е имало проби на дронове за събиране на запаси от дребни възли, макар че сега тези транспортни средства на морското дъно съставляват най-често срещаната тактичност.

" Най-ефективният метод за събиране на тези запаси от океанското дъно към момента не е контрактуван ", сподели Барън.

Технологиите зад подводните дронове изминаха дълъг път на развиване през последните десетилетия. Първото безпилотно подводно транспортно средство е основано през 1864 година и наподобява на торпедо. През 50-те години на предишния век Вашингтонският университет организира проучвания с автоматизирани подводни транспортни средства наред с американския флот. След това обаче нововъведенията сякаш се запънаха, до момента в който технологията не разреши да се употребяват по-малки енергийни източници.

Първият AUV на Kongsberg, изработен при започване на 90-те, е съвсем неразпознаваем спрямо днешните модели. Превозното средство, което наподобява на оранжево торпедо, в този момент прави акустични, лазерни и фотографски изображения. Наскоро роботът е " прескочил " дъното на арктическите води, като е картографирал манганови възли в Норвегия.

Ричард Милс предвижда, че в бъдеще ще се развие нова сензорна технология, която ще дава още по-подробни изображения. Той също по този начин счита, че идващото потомство ще има нараснала дарба за обработка по време на самите задачи, в това число автоматизирано разкриване на обекти, което ще може да дефинира концентрацията на запаси във възли в действително време.

Но технологията може да изпревари пазара. Nautilus - първата компания, придобила права за рандеман на в морските дълбини - банкрутира предходната година, откакто не съумя да пробие във водите на Папуа Нова Гвинея. Причината - планът се опълчи яростно от локалните природозащитни групи. И в резултат на това до момента не е имало сполучлива огромна дълбоководна минна интервенция.

Многостранната технология има приложения и в енергийния бранш. Първият сходен контракт беше подписан предходната година сред норвежкия нефтен и газов колос Equinor и италианския Saipem. Предметът на договорът е потреблението на усъвършенствани безжични услуги за дронове в полето Ньорд, намиращо се край Норвегия.
 Снимка 483602
Източник:

Междувременно група учени и инженери, подкрепяни от Японската фондация Nippon и плана на Генералната батиметрична карта на океаните (General Bathymetric Chart of the Oceans), се пробват да основат подробна карта на дъното на океана до 2030 година. Засега обаче са регистрирани по-малко от 20%. В допълнение предходната година Белият дом разгласи проект за изследване на 4,47 милиона квадратни благи морски под морското ниво в границите на американските граници.

" При този нов статус на картографирането на океаните, при който ние не желаеме единствено да картографираме, а да картографираме и характеризираме, самостоятелните подводни транспортни средства са извънредно значим съставен елемент ", разяснява Лари Мейер - професор в Университета в Ню Хемпшир. По думите му подводните дронове ще бъдат употребявани за разглеждане на съответни области в детайлности. По този метод за първи път в историята океаните ще наподобяват ясни за тези на повърхността.
 Тралирането на морското дъно е нездравословна процедура: WWF International
Тралирането на морското дъно е нездравословна процедура: WWF International

Методите на индустриален лов на риба ще опустошат рибните запаси в европейското морско пространство
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР