В отсъствието на основния организатор, председателя на Фондация Българска памет

...
В отсъствието на основния организатор, председателя на Фондация Българска памет
Коментари Харесай

Почетоха паметта на войниците, погребани край Ново село в Северна Македония без Врабевски и Ковачев

В отсъствието на главния уредник, ръководителя на Фондация " Българска памет " Милен Врабевски, и на европепутата Андрей Ковачев, които не бяха позволени на територията на Северна Македония, на българското военно гробище край Ново село в Северна Македония беше маркиран Денят на храбростта и българската войска, заяви Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Вярвам, че европейските полезности са по-силни и това в никакъв случай няма да се повтори, и ще създадем всичко допустимо да доближим Европа до Република Северна Македония, сподели посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов, изразявайки огорчението си от това, че Врабевски и Ковачев не са били пуснати да влязат в страната.

Мемориалът на българските воини от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и Втора пехотна Тракийска дивизия, починали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата международна война (1914-1918) в Ново село е възобновен през 2006 година, а след това и поддържан със средства на доктор Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище, той се е трансформирал в място, което се посещава освен на Гергьовден.

И през днешния ден на българското военно гробище край Ново село дойдоха доста хора, а отбелязването стартира с химните на България, Република Северна Македония и химна на Европа, изпълнени от оркестъра на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София.

В наличието на посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов, генералния консул на страната ни в Битоля Николай Димитров, кмета на Петрич Петър Бръчков и зам. кмета на града Борислав Коларов отбелязването стартира със заупокойна молитва за починалите български воини. На церемонията участваха и военните аташета на Италия, Хърватия, Съединени американски щати, Украйна, представители на национална гвардейска част, възпитаници от съществени, междинни и професионални учебни заведения от София, Рибново, Якоруда, Белица, Сърница, Абланица, Вълкосел, Слащен, Банско и Петрич.

За пръв път на територията на Република Северна Македония бе осъществено съслужение на свещеници от Българската православна черква и православната черква на Северна Македония, отслужена от Струмишкия митрополит Наум и игумена на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

Ние сме на първо място православни християни и би трябвало да открием любовта между тях, както ни учи Христос, тъй като тя е тази, която ни съединява, сподели митрополит Наум.

Бог трансформира старите врагове в днешни другари. Тези взаимни празнувания са израз на нова цивилизованост, за общото бъдеще, което би трябвало да следва бъдещето, което ни е завещано и от починалите тук бойци, и на тези срещи ще има още повече хора, което е доказателство за зрелостта на всяка нация, която желае да стане част от европейското семейство, сподели архимандрит Никанор.

Гергьовден е специфичен празник, тъй като се чества за живите, част от които бяха на парада в София, само че той е и спомен за мъртвите, с цел да отдадем заслуженото на тези войни, починали за майка България, сподели дипломат Ангелов.

Ставаме очевидци на никому ненужна ненавист мижду народите, само че се събрахме на този боен мемориал, където почиват костите на предците ни, които са се борили за нещо друго, за по-добър свят и хора. Ще запазим настойчиво уроците от подвизите, които заровените тук воини са създали, само че и тези, които днешната история и събития ни дават, уточни заместник-кметът на Петрич Борислав Коларов.

С минута безмълвие присъстващите уважиха паметта на починалите, а венци на мемориала бяха поднесени от министъра на защитата на България, от посолството на страната ни в Скопие и генералното консулство в Битоля, от името на доктор Милен Врабевски, от кмета на Петрич и от общинския съвет на Доспат, от Фондация " Българска памет ", както и от военните аташета на Италия, Съединени американски щати, Украйна, Хърватия.

Българското военно гробище в Ново село е едно от дребното непокътнати в Република Северна Македония. В него са заровени 71 български офицери и бойци от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и Втора пехотна Тракийска дивизия, починали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата международна война (1914-1918).

Петнадесет от бойците са родом от селища, които през днешния ден са в рамките на Република Северна Македония, двама са от с. Ново село, трима от Егейска Македония, двама от Западните околности, по един от Източна Тракия, Косово и Северна Добруджа. В гробището са заровени и трима сърби, единият от които заложник, а другите двама - жандармеристи.

Българското военно гробище в Ново село е едно от над 450-те български военни гробища, намиращи се на територията на Република Северна Македония. Гробищният парк е повдигнат след Първата международна война.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР