В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов  Народното събрание прие

В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов  Народното събрание прие ...

На първо четене: Намалиха ДДС за ресторанти и книги.

В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов  Народното събрание прие на първо четене намаляване на ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 г. За гласуваха 107 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", един бе против, а 68 се въздържаха.
Предвиждат се и ваучери за почивки за медици, полицаи и служители на първа линия в битката с коронавируса в държавни бази. Предстои в следващите седмици промените да бъдат гласувани окончателно в пленарната зала.
Против диференцирана ставка за данъка са финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Финансовото министерство дори стигна дотам да каже, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%.
Проектът на ДПС за намаляване на ДДС за места за настаняване и за храни и фармацевтични продукти за деца също от 20 на 9% бе отхвърлен на първо четене, но депутатът Йордан Цонев обяви, че ще има прецизиране на предложенията, касаещи храни и фармацевтични продукти за деца и настоя за подкрепа за второ четене. Той обеща подкрепа на ГЕРБ за техния законопроект при окончателното гласуване.
Останалите законопроекти - на ВМРО и на НФСБ, които също предвиждаха намаляването на ставката за заведенията, на БСП - за по-нисък ДДС за храни и лекарства, както и на "Воля" - за фитнес центровете и спортните зали бяха отхвърлени.
Разисквания
По време на четенето на докладите, председателката Цвета Караянчева направи няколко забележки на народни представители, задето не носят предпазни маски. "Намерете на г-н Мирчев една маска, защото виждам, че няма", обърна се тя към червения депутат Стоян Мирчев.
, въпреки експертното становище на Министерството на финансите против намаляването на ставката.
От БСП на няколко пъти изразиха недоволство от отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов и призоваха да бъде поканен в парламента, а председателят му Цвета Караянчева заяви, че не може да присъства заради предварително поети ангажименти. "Да не би да е подал оставка", попита социалистът Филип Попов. В парламента бе зам.-министър на финансите, но социалистите на няколко пъти коментираха, че не е в зала. От залата отсъстваше и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
По време на дебатите се изказваха само депутати от БСП, които критикуваха управляващите, че не защитават предложенията си. Социалистите поискаха заседанието да прекъсне, докато не дойдат изброените лица, в т.ч. и премиерът Бойко Борисов, но мнозинството отказа. Депутатът от БСП Георги Свиленски обяви, че това е вот на недоверие към правителството. Той каза, че премиерът и Владислав Горанов се возят в джипа на премиера в Перник.
В защита на намаляването на ставката на ДДС се изказа Александър Иванов от ГЕРБ, който обяви, че мярката с намаляване на ставката е временна, но има и друга - вдигане на осигуровките на работещите в сектора, за да бъдат защитени те. Предложението е минималният осигурителен праг да е 800 лв.
Основният спор бе между управляващите и БСП - дали като временна мярката ще сработи или не, дали цените ще останат същите или не. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова начинът, по който се държат хората от ГЕРБ по отношение на ДДС, показва, че бламират премиера.

Източник: actualno.com