В открит библиотечен урок Четенето започва от семейството, работилница за

...
В открит библиотечен урок Четенето започва от семейството, работилница за
Коментари Харесай

Открит урок в Асеновград предложи съвети за насърчаване на четенето у децата

В открит библиотечен урок " Четенето стартира от фамилията ", работилница за разработване на дребна брошура и отговаряне на гатанки се включиха малчугани и техните родители от Асеновград. Повод за осъществяване на събитието бе Денят на християнското семейство - 21-ви ноември, по-малко прочут с религиозното си название Въведение Богородично.

На тази дата родителите на Мария, когато тя е била на 3-годишна възраст, я водят в храма дружно със свои родственици и другари. Оставят я на първото ходило, а тя сама изкачва останалата част от стълбите към вярата. В историята се споделя, че дълги години фамилията не е имало деца. Заради това, родители й са решили да я посветят на Бог. " Така, както тя е въведена в храма, ние също се стремим да въведем децата и фамилията в библиотеката, която пък е храм на словото. Знаем, че в Библията написа: " В началото бе словото ". Ето за какво в храма на словото е доста значимо да доведем децата си. Защото словото и фамилията са неразривно свързани едно с друго и от тях стартира всичко ", сподели за Actualno.com Милена Марковска - шефът на Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград, където се организира мероприятието.

Детският отдел на библиотечната институция се оказа стеснен да събере всички искащи дребни асеновградчани и техните майки и бащи, участващи в събитието. В него се включиха деца от III-та група на ДГ " Зорница " в Асеновград. Пред тях бе показана презентация за цветовете на другарството. Децата се срещнаха с най-важните християнски полезности, за толерантността, обичта и поддръжката, която би трябвало да си оказваме един на различен, с цел да живеем по-добър и съразмерен свят.
" Идеята е да се покаже на малчуганите, че както са разнообразни и неповторими цветовете, само че се сливат в дъгата по най-съвършения и съразмерен метод, по този начин и ние, като част от разнообразни общности - фамилията, детската градина, учебното заведение, градът, страната, светът, в който живеем - би трябвало да изповядваме тези полезности, с цел да живеем в естетика и мир. Това бе посланието на нас, библиотекарите, към гостите ни ", уточни Марковска.
Книжката, която бе готова дружно с децата в библиотечната работилница, бе с името " Измиване ". Главни герои в нея са малко мече и майка му, които правят разнообразни фамилни действия, измежду които миене на чинии, четене и други. Присъстващите родители също имаха роля в открития урок. Те също трябваше да изработят книга със препоръки за поощряване на четенето у техните чеда.
" Знаем, че това е проблем в съвремието ни и началото на четенето се слага в фамилията още от най-ранна детска възраст. Целта беше да дадем информация и препоръки на родителите по какъв начин да основат любовта към книгата до момента в който децата са напълно дребни. Защото четенето е другарство по този начин, както и писането. И неслучайно, когато се сетим за фамилията в този ден, съгласно традициите, го свързваме със софрата. Събирайки се към масата всеки споделя разнообразни истории. По същия метод е доста значимо в днешно време да поддържаме връзка посредством книгата ", изясни Милена Марковска.

Сред забавните препоръки, отправени към родителите, са да основат особено уютно място вкъщи - ъгъл, в който да се потапят в света на книгите, фантазиите, въображението, знанието, науката. Полезно за поощряване любовта към книгата у децата е и провеждането на няколко пъти месечно фамилен час на четенето, в който да бъдат включени и други занимания. Важно е да бъде дадена и независимост на малчуганите да четат това, което харесват и им е забавно. Според шефа на Градска библиотека в Асеновград, наложителните описи с творби, които се дават за четене на децата, ги лимитират в рамки и ги отблъскват от четенето. Тук ролята на родителя е да умее да откри това, което интересува детето му, с цел да го насърчи да чете точно това, което го вълнува, а не другото - общото за всички.

Програмата за Ден на християнското семейство в Асеновград продължи два дни. Освен библиотечните уроци с възпитаници от ОУ „ Ангел Кънчев ” и деца от ДГ " Зорница ", във връзка празника в НЧ " Родолюбие " се организира и празничен концерт с присъединяване на детски и самодейни креативен сформира. А ден по-рано, асеновградската поетеса Катя Рускова отпразнува своята 80-та годишнина с показване на втората си стихосбирка „ Душата ми е птица ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР