В отговор на разпореждането на премиера Борисов сутрин, обед и

...
В отговор на разпореждането на премиера Борисов сутрин, обед и
Коментари Харесай

Спряната стратегия за детето ще се преработва след изборите

В отговор на разпореждането на премиера Борисов заран, обед и вечер да повтаря, че национална тактика за детето 2019-2030 няма, през вчерашния ден общественият министър Бисер Петков се появи три пъти пред медиите, с цел да внесе закъснели уточнения по въпроса. От сутринта пред Би Ти Ви, през Министерския съвет и най-после на ексклузивен брифинг в общественото ведомство, министърът изясни, че предизвикалият бурни пристрастености документ е спрян, а работата ще продължи след европейските избори с вяра за по-спокойна конюнктура.

Проектът е създаден на съображение на Закона за протекция за детето от Националния съвет за протекция на детето и предизвика с появяването си на правителствения сайт за публични консултации strategy.bg масови страхове, митинги и откровени спекулации. Психозата се завихри към два текста от тактиката, които плануват възбрана на телесното наказване и основаването на система за предварителна защита и докладване на случаите на домашно принуждение. Това беше изтълкувано като опит за налагане на полицейска конструкция по норвежки пример за " похищение и търговия с децата на България ", а настрана шамарите бяха горещо предпазени от всевъзможни оратори, част от тях изявяващи се от името на Светия синод.

Обичайната тактичност на премиера да се намеси персонално в интерес на протестиращите групи този път не даде резултат. Борисов спря работата по тактиката още на 25 април, само че напрежението продължи да ескалира. В петък мълчанието си най-накрая наруши и общественото министерство, което би паника, че ширещите се в обществените мрежи изказвания са подправена вест. Това обаче също не оказа помощ. " Стратегия, която я няма и която доста ясно се разпоредих да се прави с безусловно всички отзиви и изрично да пази детето. Така че такава тактика няма, за какво не престават да лъжат, не знам ", учуди се министър председателят пред телевизионните камери при започване на държавното съвещание. И разпореди на обществения министър " заран, като стане, на обед и вечер " да прави брифинг и да споделя, че такава тактика няма.

" Преди да се появи такава тактика, тя ще мине през всички разисквания ", акцентира Борисов. За необятна и задълбочена експертна и социална полемика на новия документ пледира и омбудсманът Мая Манолова. От своя страна Петков призна, че до публичното недоволство и всеобщите цивилен митинги се е стигнало поради разкъсан разговор и лошо представяне на плана за стратегия пред хората.

Нито този план, нито който и да е нормативен документ нямат за цел да лишават децата от родителите им, а да ги защитават превантивно от занемаряване и да усъвършенстват ограниченията за връщането им в биологичното семейство, акцентира Петков. В контрапункт на слуховете за хиляди отнети от родителите им деца той посочи, че казусът е в изоставянето на прекалено много деца у нас - единствено за предходната година 1058, от тях 441 новородени. Министърът подсети още, че в основата на нашата система са напъните детето да остане при биологичните си родители. Той увери, че бедността и битовите проблеми на фамилиите няма да доведат до облагодетелстване на приемни фамилии и неправителствени организации, които съгласно протестиращите черпят европейски средства.

УВЕРЕНИЕ

Проектът ще бъде модифициран и всички отправени рецензии към него ще бъдат взети поради, даде обещание Петков. Това ще стане след края на май, като вярата е след изборите публичното напрежение да се усмири. Има много оперативни ограничения като въвеждането на възбраната за телесно наказване, чието място не е в документ, който би трябвало да зададe посоките на политиката за детето и фамилията, дава си сметка министърът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР