В отговор на предложението руснаците да бъдат лишени от шенгенска

...
В отговор на предложението руснаците да бъдат лишени от шенгенска
Коментари Харесай

Никита Михалков: Наказват ни с невъзможността да видим гей парада в Антверпен. Скъпи господа, Русия трябва да се заслужи!

" В отговор на предлагането руснаците да бъдат лишени от шенгенска виза, мога да кажа единствено едно: Скъпи господа, Русия би трябвало да се заслужи, а не щастливата опция да се яде кроасан на Шанз-Елизе... " Цивилизованият " свят не може да свикне, че с нас може да говори само като с равни ", споделя известният съветски режисьор в изявление за ТАСС.
" Знаете ли, при цялото лукавство, лъжливост и лицемерие на " цивилизования " свят, се удивлявам на детската му доверчивост - някакъв марионетен министър председател на някаква марионетна страна обществено афишира, че за руснаците визитата на Европа би трябвало да бъде привилегия, а не право, и предлага да се отстранен шенгенските визи, макар обстоятелството, че интернационалните специалисти признават да вземем за пример Москва за един от най-модерните и напреднали градове в света ", споделя Никита Михалков.

" А тези, които ще бъдат лишени от опцията да получат шенгенска виза, били ли са в миналото в Алтай, Красноярск, Саяните, Байкал, Долината на гейзерите в Камчатка? Тоест, разбирате ли, при целия тип на " ужаса " на това отнемане от шенгенска виза, съгласно мен се реализира невероятна благословия - опцията да се обърнете към страната си, да оцените благосъстоянието ѝ, да бъдете изумени от това, което имаме, и се усмихваме с учудване на тези, които ни санкционират с невъзможността да забележим гей парада в Антверпен ", продължава режисьорът.
" Цивилизованият " свят не може да свикне, че с нас може да говори само като с равни. Да, това захласване по чара на " свободния свят " е към момента живо - дънки-дъвки-рокендрол. Но този свят, който беше толкоз мечтан и обаятелен за нас, изчезна. Представяте ли си какво е, когато очарованието на цялостен континент изчезне? Това е чарът. Вече няма и няма да я има онази Англия с " Бийтълс ", с Шекспировия спектакъл или гения на Дикенс, който апропо преди близо 200 години написа „ Мисията на Америка е да опошли Вселената “.
" И изобщо днес, защитавайки Русия, ние пазиме източника на живата вода на човечеството. Неразбирането на това е доста рисково освен за тях, само че и за нас. За да не подвластен от никого и нищо, имаме всичко. Но единствено за това не би трябвало да изсичаме Сибир и да търгуваме с дървесина, а да строим заводи, които преработват нашата лична дървесина. И продължавайки да търгуваме с газ, непрестанно да подсигуряваме малките градове и села на страната. И описът е безконечен. А в отговор на предлагането руснаците да бъдат лишени от шенгенска виза, мога да кажа единствено едно: Скъпи господа, Русия би трябвало да се заслужи, а не щастливата опция да се яде кроасан на Шанз-Елизе ".

" Имах другар, военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Когато всичко се разпадна, той сподели: " Не знам какво да върша. Служих на родината си. Да, бях член на партийния комитет. Сега всичко се срина. Какво да върша? Отивам, да речем, в джамия - забавно ми е, умерено. Отивам в синагога, в будистки храм, усещам се като екскурзиант и вътрешно не  съм задължен да споделям това, което усещат вярващите, които идват там. А когато отида в руска църква, тя наподобява моя и родна, само че нищо не разбирам и нищо не усещам. Стоя като чужд и ръката не се подвига просто по този начин, с цел да се прекръсти, както всички. Какво би трябвало да направя? Не знам по какъв начин да пребивавам, защо да се държа. ” И най-важното, той го сподели толкоз откровено, че разбрах, че това в действителност го изтезава. Честно казано, не знаех какво да му отговоря. Просто споделих: „ Саш, мога да те съветвам единствено едно: просто се пробвай да отидеш на черква. Просто отиди в неделя на черква – това е всичко. Две-три години по-късно го срещнах още веднъж и го попитах: " Е, по какъв начин? " Той споделя:  " Невероятно. " " Аз -, споделя той, стоях, стоях, идвах, стоях. И след известно време внезапно осъзнах, че не мога да пребивавам без това. Трябва да отида там ". Сега даже пее в църковния хор. Това значи, че той е извървял дълъг път. И това е даже по-ценно, в сравнение с да бъдеш църковен човек от детството, когато за теб " Отче наш " - като миенето на зъбите - е естествено и належащо ", разказва Никита Михалков пред ТАСС.
" Моето предложение, което наподобява получи известно придвижване, е основаването на Евразийска академия с Евразийска премия (подобна на " Оскар " ). Една богата, скъпа премия, която да се организира всяка година във всяка страна, която е част от тази Евразийска академия, и която да се присъжда на филми, които дават отговор на вътрешните критерии, по които живеят тези страни и тяхната просвета... Между другото, дискредитирането на Оскарите не е единствено моя позиция, знаете ли по какъв начин през последните години паднаха рейтингите на церемонията по връчването на Оскарите по телевизиите в целия свят? Тоест виждаме: има естествени хора, които не желаят да съществуват по законите, които им се оферират. Например, знаете, че последното китайско изследване откри, че единствено 15% от страните по света поддържат глобите против Русия, до момента в който 85% не ги поддържат. И на тези хора към този момент не им е забавно да гледат едни и същи лица и да слушат едни и същи благодарности на мама и тате, апели за " зелен " дневен ред и хули против руснаците. Това е скучно ", акцентира известният режисьор, притежател на " Оскар " за кино лентата си " Изпепелени от слънцето " (1995 г.).
На въпроса дали споделя мнението на Андрей Кончаловски, който сподели в изявление за ТАСС, че културата на Русия ще оцелее без Европа, само че Европа няма да оцелее без съветската просвета, Никита Михалков дава отговор: " Много се веселя, че Андрей Сергеевич сподели това. Никога не съм имал неговия опит в познаването на света и може би по тази причина постоянно съм мислел по този начин ".
" Знаете ли, има нещо толкоз интересно… Съгласете се, че съществуването на независимост е когато постоянно имаш избор, нали? Мисля, че сте съгласни. Съответно неналичието на независимост е когато нямаш подобен избор. А съгласно мен най-висшата независимост е когато не се постанова да избираш. Не тъй като нямате избор, а тъй като сте го създали в детството. Може би това стеснява кръгозора ви, може би лимитира способността ви да гледате на тематиката от разнообразни ъгли, само че аз жертвам това за вътрешния мир, който ми дава съзнанието за моя свободен избор, което ми оказва помощ да се опитам да отговоря на всевъзможни въпроси ", акцентира Никита Михалков.
Превод: " Гласове "
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР