В отговор на отдавна битуващия въпрос "Защо зебрите имат райета?",

...
В отговор на отдавна битуващия въпрос "Защо зебрите имат райета?",
Коментари Харесай

Зебрите имат райета заради мухите

В отговор на от дълго време битуващия въпрос "Защо зебрите имат райета? ", учени от Съединени американски щати и Англия оферират ново доказателство. Оказва се, че линиите на тревопасните създания съставляват "измамни писти за кацане " на "лютите " мухи, които налитат да пируват с кръвта им и придвижват евентуално смъртоносни заболявания, съобщи Ройтерс, базирайки се на обява в сп. "PLOS One ".

Авторите на актуалното проучване от Калифорнийския университет - Сан Диего в Съединени американски щати и Бристолския университет във Англия разказват опити, демонстриращи усложнението, което изпитват конските мухи при опитите си да кацнат върху зебри. За съпоставяне - досадните кръвопийци с лекост се нареждат върху едноцветни коне.

В един от опитите откривателите са сложили покривала на линии върху коне и са открили, че по-малко мухи кацат върху тях, в сравнение с когато същите животни носят едноцветни покривала.

"Демонстрирахме, че конските мухи "захождат " към зебри и едноцветни коне с идентични темпове, само че не съумяват да кацнат върху тях, тъй като не съумяват да понижат вярно скоростта. Така мухите просто прелитат край животните или се блъскат и отскачат от тях ", споделя Тим Каро, експерт по поведенческа екология от Калифорнийския университет - Сан Диего.

Близки роднини с конете и магаретата, трите типа зебри, известни с черно-белите си райета, бродят из африканската савана, където се хранят с разнообразна растителност. Ивичестата багра е самостоятелна, като няма два екземпляра с идентични райета.

Съществуват четири съществени хипотези за еволюционните преимущества, които зебрите са придобили с помощта на линиите си: камуфлаж за отбягване на едри хищници, обществена функционалност като самостоятелно различаване, терморегулация и средство за отклонение на кръвосмучещи паразити, които придвижват евентуално смъртоносни заболявания.

Повечето биолози, изследващи оцветяването при животните, поддържат хипотезата, че зебрите имат райета поради мухите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР