В отговор на недоверието към официалната валута на рекламния пазар

...
В отговор на недоверието към официалната валута на рекламния пазар
Коментари Харесай

bTV Media Group с предложения за системата за измерване на аудиторията - slava.bg

В отговор на недоверието към формалната валута на рекламния пазар в България - системата за премерване на аудиторията, bTV Media Group популяризира Становище към промишлеността до всички малките екрани, свързани асоциации, медиа организации и рекламодатели в страната. Становището, основано на най-хубави практики и образци от други Европейски пазари, предлага съответни решения и стъпки, които да сложат завършек на нездравословните полемики по отношение на достоверността и прозрачността на пийпълметричните данни.

Преди няколко месеца, след години редом битие на две системи за премерване на аудиторията, пазарът най-накрай мина към един снабдител на данни – ГАРБ – през май 2020 година Макар това развиване да е положително, ГАРБ в никакъв случай не е била избирана или поставяна в условия на търг, а сега не дава премерване на всички типове видео наличие на всевъзможни вероятни канали и платформи – нещо извънредно належащо в днешната цифрова среда. Последваха и въпроси и подозрения от разнообразни участници на пазара по отношение на обективността на данните, предоставяни от ГАРБ.

Като първа стъпка в разрешаването на въпросите към актуалната система за премерване на аудиторията, в Становището си bTV Media Group предлага учредяването на Комитет на промишлеността - Joint Industry Committee (JIC). Комитетът следва да бъде притежател на данните от системата и да подсигурява транспарантни взаимоотношения сред доставчика и всички участници. Сред членовете, които вземат участие във финансирането на Комитета и системата за премерване на аудиторията, следва да са всички съответстващи малките екрани и асоциации.

Участниците, които избират да не вземат участие във финансирането, ще имат опция да получават данните на лицензионен принцип и даже да имат консултантска/експертна функционалност в Техническата комисия – една от главните структури в Комитета на промишлеността. Начело на Комитета следва да има Управителен съвет, а при евентуални разногласия сред участниците - да бъде прилаган механизъм за медиация на спорове.

Втората нужна стъпка е системата за премерване на аудиторията да бъде подложена на търг за първи път в България - като най-хубавата форма на просрочен одит. Търгът следва да се провежда от Комитета на промишлеността и ще удостовери дали методологията на ГАРБ подхожда на най-хубавите интернационалните практики и насоки. Заданието за търга, което отговоря на актуалните потребности на пазара, ще покрива потреблението на всички форми на видео наличие (Total Video), всички канали на разпространяване на наличие (от тв приемници до цифрови приложения), и всички видове платформи (включително обществени мрежи).

Системата за премерване на аудиторията, определена в търга, следва да бъде подлагана на регулярни инспекции. Тя не може да остане статична и непрекъснато ще се приспособява към динамичните бизнес потребности на рекламния пазар. Развитието на системата в бъдеще ще бъде отговорност на Комитета на промишлеността.

“Настоящата система за премерване на аудиторията се употребява повече от 10 години. Една толкоз отдавнашна система би трябвало да бъде подложена на повсеместен тест, а освен на одит. Регулярните търгове след 3-5 години са процедура на всички пазари с одобрена пийпълметрична система, в това число в страни от нашия район, където мощен Комитет на промишлеността подсигурява здравословно развиване и напредък на медийния и рекламния бизнес.

Вярвам, че нашето Становище към промишлеността идва в добър миг, с цел да адресира всички подозрения и въпроси по отношение на необяснимите промени в гледаемостта през последната година, както и сходството на сегашната система с новата цифрова действителност. Сега, повече от всеки път, в тази пост-кризисна среда, би трябвало да помогнем на сътрудниците си от рекламния бранш да взимат най-разумните и ефикасни решения за вложения, въз основата на транспарантни и надеждни пийпълметрични данни”, разяснява Флориан Скала, Главен изпълнителен шеф на bTV Media Group.

Вижте цялото Становище към промишлеността ТУК!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР