В отговор на двойните стандарти по отношение на визите, изисквани

...
В отговор на двойните стандарти по отношение на визите, изисквани
Коментари Харесай

Емил Радев: ЕК трябва да защити България и още три държави от двойния стандарт при визите за САЩ

В отговор на двойните стандарти във връзка с визите, изисквани от Съединени американски щати за жители на България, Кипър, Румъния и Хърватия, единственото вярно решение на Европейска комисия е да предприеме дейности, с които краткотрайно да се прекрати опцията американски жители да влизат в Европа без визи.

Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал във връзка резолюцията на Европейския парламент по отношение на отговорностите на Европейска комисия в региона на визовата взаимност.

Документът бе признат с 376 гласа „ за”, 269 „ против” и 43 „ въздържал се”. Той няма наложителен темперамент, само че насочва апел към Комисията в период до два месеца да показа юридически акт за анулация на безвизовия режим за жители на Съединени американски щати в продължение на една година, както е открито в така наречен механизъм за взаимност. „ Българските жители, както и жителите на още три държави-членки – Кипър, Румъния и Хърватия – са единствените в Европейски Съюз, които към момента не могат да влизат на територията на Съединени американски щати без виза”, напомни Радев. По думите му резолюцията е въпрос на взаимност сред страните в Европейски Съюз. „ Тя удостоверява правото на жителите на четирите страни да пътуват безвизово до Съединени американски щати по този начин, както го вършат жителите на останалите държави-членки”, акцентира българският евродепутат.



Въпросът за нарушаването на правилото на взаимност за жителите на България, Хърватия, Кипър и Румъния се слага още от 2014 година, само че към момента не е намерил своето решение. В резолюцията се акцентира, че Европейска комисия е задължена по закон да одобри делегиран акт за краткотрайно прекратяване на безвизовия режим за жители на трети страни, които не са премахнали условието за виза по отношение на жителите на някои държави-членки. Предвиденият за задачата период от 24 месеца от датата на издание на съответните известия е изминал още на 12 април 2016 година, се показва в признатия документ. В него се отбелязва още, че забавянето и отводът да се ползва законодателството на Европейски Съюз подкопава доверието в Европейската комисия като страж на Договорите.

При разглеждането на въпроса в пленарната зала на Екологичен потенциал обаче еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон разяснява, че въвеждането на визи за жителите на Съединени американски щати би било контрапродуктивно, изключително в изискванията на пандемия. Според нея посредством прилагания дипломатически метод се реализира прогрес, който доближава страните-членки до осъществяването на критериите за рухване на американските визи. Въпреки позицията й евродепутатите ясно демонстрираха с вота си, че чакат по-решителни дейности. Те за повторно упорстват Европейска комисия да съблюдава разпоредбите за визовата взаимност, защото резолюция със същия апел бе призната и през март 2017 година, напомнят от пресцентъра на ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР