В отговор на думите на френския президент Еманюел Макрон, българският

...
В отговор на думите на френския президент Еманюел Макрон, българският
Коментари Харесай

Румен Радев за думите на Макрон: Свободата на движение е право на българите

В отговор на думите на френския президент Еманюел Макрон, българският държавен глава Румен Радев подсети, че страната ни е член на Европейския съюз, българите са жители на Обединена Европа и свободата на придвижване е тяхно право.

Румен Радев, президент: Външната политика е прекомерно комплицирана и деликатна материя, с цел да бъде употребена за на ниска цена вътрешно-политически пиар предизборно от която и да е страна. Имал съм доста диалози с президента Макрон, само че той напълно ясно и отчетливо съобщи своите упоритости за европейско водачество, които ще се осъществят доста мъчно с сходен вид непремерено говорене, тъй като то остава подозренията за чертаене на нови разграничителни линии. Освен това в европейската политика е неприемливо да се лепят национални етикети.

От друга страна сходни изявления би трябвало да бъдат доста деликатно превеждани и още по-внимателно оценени, с цел да не се отива към непремерено публични реакции. Отношенията сред България и Франция почиват на дългогодишно другарство и съдействие, и в случай че има някакъв проблем сред нас, въобще не е този. За нас е доста по-важно да имаме френската поддръжка по стратегически за нас въпроси, какъвто е пакета „ Мобилност ", Шенген, постмониторинговият механизъм на ПАСЕ, поддръжката за началото на участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз. И дали имаме поддръжката на Франция? Ако я нямаме, какви са аргументите? Дали са незадоволителна работа вътре в страната, или липса на мощна дипломация, която да отстоява нашите достижения и ползи на открито.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР