В отдел Надзор за законност при Върховна административна прокуратура се

...
В отдел Надзор за законност при Върховна административна прокуратура се
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява язовир "Бели Искър", а ДАНС и МВР - останалите

В отдел " Надзор за правда " при Върховна административна прокуратура се прави инспекция по съблюдаване наредбите на Закона за водите и положението на язовир " Бели Искър ". Това се споделя в известие на прокуратурата.

Не се дават повече детайлности за характера на инспекцията на язовира, който е главният захранващ на язовир " Искър ", който пък е главният водоизточник на София.

Днес основният прокурор Иван Гешев е упълномощил на Държавна организация " Национална сигурност " и на Главна дирекция " Национална полиция " взаимно да извършат инспекция на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна, се споделя в известието.

Това е поредна серия инспекции откакто двете служби към този момент получиха разпореждане да ревизират ВиК - сдруженията и площадките за предпазване на отпадък по отношение на следствието на противозаконен импорт от Италия. В ареста по обвиняване в занемареност при ръководството на водите на язовир " Студена " към този момент е довчерашният министър на околната среда Нено Димов.

Проверката на огромните язовири би трябвало да обясни какво е настоящото положение на водния размер в тях и има ли водохранилища, чийто воден размер е под съответния най-благоприятен размер, който да подсигурява обезпечаване на питейно- битовото водоснабдяване на жителите.

Указано е след осъществяване на инспекцията да бъде предоставена систематизирана информация за всеки един от проверяваните язовири.

В случай че в хода на инспекцията се съберат данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, материалите от инспекцията ще бъдат изпратени на съответните способени прокуратури за взимане на отношение, се показва в известието.

Комплексните и значими язовири в България са общо 53. Последната обществено налична информация за положението им е от ноември 2019 година Според нея общият им завирен размер е 56.9% при 59.7% година по-рано. Към 30 ноември е преливал язовир " Пчелина ", а над 90% са запълнени " Боровица " и " Кричим ". В " Бели Искър " са били запълнени 51.7% от размера

Според информация на Министерството на районното развиване до медиите от преди няколко дни 116 951 души живеят в места с нарушено водоснабдяване заради понижен дебит на водоизточниците. Отделно през ноември ведомството заяви, че с под 50% от размера си са язовирите " Дяково ", " Асеновец " и " Ястребино ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР