В отчаяния си стремеж да помогнат на сирийците, заседнали край

...
В отчаяния си стремеж да помогнат на сирийците, заседнали край
Коментари Харесай

Как доставката на помощи край границата на Йордания се превърна в изпитание

В обезверения си блян да оказват помощ на сирийците, заседнали край затворената граница на Йордания, организациите на Организация на обединените нации насилствено се съгласиха в края на предходната година да дават по-голямата част от контрола върху разпределянето на филантропичните помощи на йорданската войска, йордански снабдител и една сирийска милиция. Оттогава системата неведнъж се е пропуквала и единствено откъслечни доставки с помощи са достигали до двата бежански лагера в пустинята, в които живеят хиляди прокудени от войната сирийци.

Съперничещи си групи в по-големия лагер Рукбан си разменят обвинявания, че отклоняват помощите, а черноборсаджиите процъфтяват. Освен това Племенната войска - сирийска милиция, която твърди, че е помолена от Йордания да поддържа реда в Рукбан - бе сключила обособена договорка за достъп и отбрана с " Уърлд вижън " и " Кап Анамур ", само че тези две интернационалните филантропични организации се изтеглиха от Рукбан след бомбени офанзиви против елементи на Племенната войска, охраняващи техни обекти.

Критици споделят, че компликациите в оказването на помощ на блокираните сирийци са отражение на по-големия неуспех на интернационалната общественост да реагира на бежанската рецесия. От 2011 година до момента към пет милиона сирийци са избягали от родината си, а още неизброимо доста са като в капан вътре в страната, откакто Йордания, Ливан и Турция, поели по-голямата част от притока, съвсем затвориха границите си.

Хуманитарни правила, само че на каква цена

Йордания затвори напълно границата си през юни 2016 година, откакто офанзива на групировката " Ислямска страна " с кола бомба край Рукбан умъртви седмина йордански граничари. Оттогава интернационалните филантропични организации се борят с алтернативата дали да пращат филантропични помощи в неразрешена за влизане зона - дали да се причислят към системата, която разчита на въоръжени ескорти и няма гаранции, че помощта ще доближи до определените получатели? Или да съблюдават филантропичните правила, даже и с цената да не се помогне на дами и деца в тежко положение?

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, която управлява филантропичните интервенции по границата, и няколко европейски страни опазиха решението за присъединяване. Европейският съюз обаче зае друга позиция. Неговата филантропична организация (European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations - ECHO) реши през ноември, когато се оформи новата система, че няма да финансира разпределянето на помощи в ничия земя. Тя прикани за договаряния с йорданската войска за по-добро съглашение, само че интернационалната общественост няма лостове за оказване на напън. Западът разчита на положителната воля на страните приемници, тъй като желае да обезкуражи сирийците да мигрират нататък, в това число и в Европа.

Йордания отвръща на рецензиите към нейната политика, като акцентира, че е приела доста повече бежанци от по-богатите западни страни, които също така не са изпълнили до дъно обещанията си за помощ в района. Кралството се базира и на това, че войнствени ислямисти, смесили се със сирийците по границата, са опасност за сигурността.

Спускане на помощи с кран

Дори и преди затварянето на границата Йордания последователно ограничаваше влизането на сирийци, които от 2014 година се струпваха всеобщо по източния завършек на границата. Изникнаха лагерите Рукбан и Хадала, в които по оценки на Организация на обединените нации в този момент има сред 45 и 50 хиляди жители. Активисти в лагерите споделят, че броят им е двойно по-голям.

В продължение на няколко месеца преди затварянето на границата сирийци можеха да се трансферират през загражденията на йорданската страна, с цел да вземат помощи или да получат здравна помощ. След затварянето на границата бяха употребявани разнообразни способи, в това число стартиране на помощи от кран. През есента организацията на Организация на обединените нации за бежанците и йорданската войска сътвориха разпределителен център сред загражденията, ситуиран на 7 км от Рукбан. Наета от йорданските управляващи организация стартира да работи иззад преграда, която отделяше нейните чиновници от идващите откъм Рукбан сирийци. Организацията трябваше да раздава пакети с храна - леща, брашно, олио и ориз, - както и тоалетни такъми и детски облекла. Племенната войска отговаряше за реда в тълпата от стотици хора, събиращи се в дните за доставки.

Системата непрекъснато се пропукваше и месечните доставки постоянно се осуетяваха заради закани за сигурността, неуправляемите тълпи или неприятните атмосферни условия. Първият стадий от разпределянето на помощи продължи от ноември до януари. Вторият стадий стартира едвам през май и продължава сега, като до момента към 35 хиляди индивида са получили храна и други артикули, споделиха от организацията на Организация на обединените нации за бежанците.


© Alkis Konstantinidis, Reuters

Влиянието на Племенната войска

Друг проблем е по какъв начин да се наблюдава къде отива помощта. Агенциите на Организация на обединените нации могат да наблюдават с камери придвижването в центровете за систематизиране, само че не знаят какво става в Рукбан, където размирен групи си съперничат за надзор. Организация на обединените нации има вяра, че помощите доближават до нуждаещите се фамилии въз основа на чутото от пациенти от Рукбан, посетили здравния център на Организация на обединените нации на територията на Йордания, на няколко километра от лагера. Бежанската организация на Организация на обединените нации споделя, че е ваксинирала 15 хиляди деца против полиомиелит и че скоро ще стартира имунизации против морбили и тетанус. Европейски Съюз разгласи, че финансира тези интервенции.

Доминиращата група в Рукбан наподобява е Племенната войска, чиито почитатели населяват селските региони в Южна Сирия и имат родови връзки с Йордания. Групировката е обучавана, снабдявана и финансирана от Йордания, споделя нейният представител Мохамед Аднан в канцеларията на Племенната войска в йорданския град Мафрак до границата със Сирия. Йордански военни не реагираха на молбата да разясняват тези заплащания. Началник-щабът на йорданската войска е удостоверил, че Йордания образова Племенната войска да се бие против " терористи покрай границата ".

Аднан изрече съмнение, че други групи се пробват да провокират проблеми в Рукбан - такива като Племенния съвет на Палмира и Бадия, която се самоопределя като национална организация. По думите на Аднан някои цивилни в лагера също имат оръжие, както и членовете на бунтовническата организация " Източни лъвове ".

Да печелиш от дефицита на помощи

Говорителят на Съвета на Палмира Омар ал Бинай съобщи, че едвам половината от помощите доближават до набелязаните получатели и че " повече се облагодетелстват " тези, които имат връзки с Племенната войска. Аднан отхвърли тези обвинявания и сподели, че е уверен, че множеството от помощите доближават до точните хор. Той упрекна Съвета на Палмира, че се пробва да дискредитира неговата група в вяра да откри надзор върху лагера.

Няколко десетки частни търговци се облагодетелстват от дефицита на помощи, като продават храни и артикули, доставени от други места в Сирия, постоянно на заем, споделя Бинай. Чуждестранните помощи постоянно се продават под цената им за разплащане с търговците, добави той. По думите му е основан пазар на труда, а някои жители получават пари от чужбина с прехвърляния през платформата " Уотсап " (WhatsApp).

Доставяната от Организация на обединените нации вода също се е трансформирала в комерсиална стока, откакто бойкот повреди предишния източника на вода в лагера. Сега жителите му би трябвало да разчитат на вода от място, отдалечено на няколко километра, и са принудени да заплащат за нейното превозване. Според в този момент настоящата система само организациите на Организация на обединените нации доставят помощи през загражденията. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Сирийската рецесия (1209)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР