В остро становище до Пленума на Висшия съдебен съвет ръководството

...
В остро становище до Пленума на Висшия съдебен съвет ръководството
Коментари Харесай

Адвокатурата: Гешев не става за главен прокурор - прекратете процедурата!

В остро мнение до Пленума на Висшия правосъден съвет управлението на адвокатурата упорства за преустановяване на процедурата по желание на идващ основен прокурор и насрочване на нова. Оценката на Висшия адвокатски съвет е, че единственият ĸaндидaт Ивaн Гeшeв нe пoĸaзвa нyжнитe ĸaчecтвaтa за поста и не отгoваря нa виcoĸитe oчaĸвaния нa пpaвнaтa oбщнocт и нa oбщecтвoтo ĸaтo цялo. Публикуваме цялото послание:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

С решение № 1947/18.07.2019 година Висшият адвокатски съвет одобри мнение по отношение на качествата, които би трябвало да има претендентът за основен прокурор на Република България, и го разгласи обществено.

Според мнението на Висшия адвокатски съвет бъдещият основен прокурор на Република България следва:

Да е високообразован правист със задълбочени теоретични (на академично ниво) и на практика знания по характерните конституционни функционалности на прокуратурата;
Да познава актуалните трендове в развиването на прокурорската институция и да има волята да ги организира в практиката;
Да работи за одобряване на правилата на самостоятелност, правда, безпристрастност, успеваемост и правдивост в работата на прокуратурата;
Стриктно да се придържа към съблюдаване на конституционните правила и правила, европейските правила и всемирен ценности;
Да зачита и да е зачитал и в досегашния си професионален и персонален живот върховенството на закона и правото, правата, свободите, достойнството и достолепието на човека;
Към момента на избора да не заема пост в управлението на политическа партия, Народното събрание или правителството;
Да е заслужил публичен престиж с праволинейност, почтеност, честност и персонален морал;
Да почита и отдава заслуженото на адвокатурата и обособените юристи, като нужни и наложителни участници в правната система, без които е невероятно естественото действие на всяка правова държава;
Да е различим натурален водач на цялата правна общественост, човек с богата просвета и осведоменост, с неоспорими морални и етични качества.

Висшият адвокатски съвет е изразител на единството, самоуправлението и независимостта на българската адвокатура. Съзнавайки своята конституционна роля и отговорност освен към адвокатурата, а и към цялото общество, Висшият адвокатски съвет изчака рационално дълъг период преди да изрази публично своята позиция по кандидатурата на господин Иван Гешев за основен прокурор и се срещна:

- с Концепцията за стратегическо ръководство на Прокуратурата на Република България, показана от претендента,

- с отчетите на Комисията по атестирането и състезанията и на Комисията по професионална нравственос към Прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет,

- с отговорите на претендента по поставените въпроси, дадени при чуването му в Етичната комисия, извършено на 17.09.2019 година, и

- с обществено изразените разбирания на претендента по отношение на конституционно откритата роля и функционалности на основния прокурор,

Висшият адвокатски съвет смята, че господин Иван Гешев не има нужните качествата, с цел да може отговорно, професионално, независимо, заслужено и при съблюдаване на правилото на правда и на господство на правото да реализира функционалностите на основен прокурор на Република България.

Конституционно откритата роля на прокуратурата у нас не се свежда само до присъединяване в наказателните производства. На прокуратурата и в частност на основния прокурор Конституцията разпорежда реализирането на общия контрол за правда, в границите на който прокуратурата следва да пази публичния интерес, правата на индивида и главните свободи, както и да подсигурява одобряването на върховенството на закона. Поради това Висшият адвокатски съвет намира за безусловно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на претендента, отразени в концепцията му, че неналичието на правдивост “няма по какъв начин да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона”, съчетана с концепцията на претендента за промени в наказателния развой, който бил прекомерно фиктивен, слагат под подозрение главния парламентарен принцип за върховенството на закона. Справедливост има единствено там, където законът се ползва тъкмо и еднообразно по отношение на всички и където процесуалният закон е гаранция занейното реализиране.

В концепцията на господин Гешев даже не е упомената адвокатурата, нито е разпозната и регистрирана нейната роля в отбраната на правата и законните ползи на жителите. Изразеното обществено мнение на господин Гешев, че юристът “взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината”, е безусловно недопустимо. Незачитането на конституционната роля на юриста като бранител на жителите при запазване на законните им права и ползи, значи отказване на конституционно обезпеченото право на отбрана на всеки пред държавните органи, в това число следствието, прокуратурата и съда (чл. 56 от Конституцията), а оттова – и неуважение на устоите на самата правова страна.

Няма правова страна там, където няма обезпечено право на отбрана. Няма ли професионална отбрана, каквато по Конституция се реализира от адвокатурата, няма гаранции за използване на презумпцията за невиновност, нито за обективен развой.

Всеки български жител има право да показва мнението си и да го популяризира посредством слово (чл. 39 от Конституцията), както и право на кротичък митинг (чл. 43 от Конституцията). Затова е безусловно недопустимо мнението на претендента, че рецензиите и митингите против кандидатурата му имат за цел да препятстват процедурата по желание на основен прокурор. Гражданите, които стачкуват или показват противоречие, упражняват конституционно приети права, които точно прокуратурата и в частност основния прокурор са призвани да бранят.

Главният прокурор стои отпред на прокуратурата и по тази причина следва да бъде подготвен да приема обосновани рецензии както към личната си активност, по този начин и към активността на прокуратурата като цяло. Тази активност се реализира напълно в публичен интерес и обществото е изключително сензитивно към нея.

Няма подозрение, че прокурорите, сходно на всички български жители, имат право свободно да показват мнението си и да вземат участие в публичния спор по въпроси, касаещи правосъдната система и правораздаването като цяло. Изразяването на мнение обаче, следва да е в границите на пълномощията на прокуратурата и да не слага под подозрение прокурорската самостоятелност и безпристрастност. Прокурорите не могат да разясняват обстоятелства и условия, касаещи настоящи каузи, а още по-малко обществено да оповестяват виновността на лица, за които няма влезнала в действие присъда.

Затова Висшият адвокатски съвет смята, че обществените изказвания на претендента за основен прокурор, сдържащи обвинявания против жители и изказвания за осъществени от тях закононарушения, са неприемливи, освен тъй като пренебрегват напълно презумпцията на невиновност, засягат достолепието и достойнството на обвинените, като не зачитат и интернационалните стандарти за отбрана правата на индивида и главните свободи.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

Висшият адвокатски съвет смята, че претендентът господин Иван Гешев не сподели, че има нужните качествата, с цел да бъде определен за основен прокурор на Република България и да отговори на високите упования, на правната общественост и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло.

Обръщаме се към Вас с искане да не одобрявате кандидатурата на единствения претендент за основен прокурор, да прекратите актуалната и да насрочите нова процедура.

Висшият адвокатски съвет се надява, че ще имате воля и храброст да проведете почтена и обективна процедура за избор на нов основен прокурор, която да не буди каквито и да било подозрения и да докара до избор на претендент, който е неоспорим юридически и честен престиж.

Висш адвокатски съвет
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР