В остър доклад Европейската комисия се възмущава от малкото държавни

...
В остър доклад Европейската комисия се възмущава от малкото държавни
Коментари Харесай

Унищожителен доклад на ЕК за образованието у нас

В изострен отчет Европейската комисия се възмущава от дребното държавни средства, отделяни за обучение у нас. Документът показва и все по-застаряващите учители и акцентира като причина за това ниските заплати, незадоволителните благоприятни условия за професионално развиване и утежняването на дисциплината в час.

Въпреки че обществените разноски за обучение се усилват, системата продължава да бъде незадоволително финансирана, написа в документа, който приканва за рационализация на просветителната инфраструктура. В него се показва, че учебните заведения в по-бедните общини са в " изключително неподходящо състояние ", а отоплението през зимата там е предизвикателство.

От Брюксел сигнализират за ниския авторитет на преподавателската активност, застаряващите учители и неприятните условия за образование. Според Европейска комисия демографските трендове и увеличаващият се дефицит на умения изискват България да влага повече в квалификацията на своята работна мощ.

В отчета се акцентира, че единствено 60% от приключилите стратегии за образование на преподаватели упражняват специалността. Ниските заплати са главният фактор, който възпира младежите в България да изберат преподавателската специалност, написа там. Други аргументи са непривлекателните условия на работа, намерили отражение в незадоволителните благоприятни условия за професионално развиване или във утежняването на дисциплината в час.

Европейска комисия установи, че преподавателската специалност у нас е феминизирана - едвам 17% от учителите са мъже при 28% приблизително за Европейски Съюз. Само 17,7% от учителите считат, че обществото цени специалността им. Половината от преподавателите са над 50-годишни и до 10 години ще доближат пенсионна възраст, а 10% към този момент ще са над 60-годишни. Очертава се дефицит на учители, който ще се задълбочи, предизвестяват от Брюксел.

Въпреки че обществените разноски за обучение се усилват, системата продължава да бъде незадоволително финансирана, установяват от Европейска комисия. В документа има апел за рационализация на просветителната инфраструктура, регистрирано е, че в по-бедните общини учебните заведения са в " изключително неподходящо състояние ". В тях постоянно липсват съществени уреди или съоръжение, няма лаборатории или спортни уреди, а отоплението през зимата е предизвикателство.

Докладът отбелязва, че мрежата на детските градини и яслите също не е задоволително развита. " Участието в образованието и грижите в ранна детска възраст продължава да бъде едва, което попречва ранното придобиване на познавателни и социално-емоционални умения. Преждевременното овакантяване на учебно заведение продължава да бъде проблем, през 2018 година делът е 12,7%, което към момента надвишава националната цел по тактиката " Европа 2020 " от 11% и междинната стойност за Европейски Съюз от 10,6%. От 2010 година насам не е маркиран значителен прогрес, като делът на напусналите учебно заведение варира към 12-14%. Проблемът доминира измежду ромите и в селата ", регистрират евроекспертите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР