В остър дебат за това има ли двойни стандарти в

В остър дебат за това има ли двойни стандарти в ...

Станишев: ЕНП превърна ЕС в наказателен съд.


В остър дебат за това има ли двойни стандарти в ЕС, умориха ли се европейците от дясна политика и какви промени са нужни на Европа влязоха Сергей Станишев и Андрей Ковачев. Кандидатът за евродепутат от БСП и опонентът му от ГЕРБ бяха участници в предизборен дебат в ефира на БиТиВи.
Лидерът на ПЕС Станишев коментира и темата с националистическите и антиевропейските партии, които се очаква да имат солидно присъствие в следващия Европейски парламент. Според него няма да има националистическо цунами, но левите и зелените партии трябва да се обединят, за да променят посоката, в която върви Европа.
През последните години десните наложиха политика на затягане на коланите, припомни Станишев. Той определи като един от основните проблеми на политиката на ЕНП именно орязването на разходите. Търсейки изход на икономическата криза те казаха, че това е държавният дълг, а причината е спекулативния капитализъм, който взриви ситуацията. ЕНП каза, че всяка държава трябва да ореже своите разходи, но това стана толкова насилствено, че се разкъса социалната им тъкан както в Испания, където имаше 50% младежка безработица, посочи Станишев.

Андрей Ковачев заяви, че трябва да има промени в политиката на ЕС. Станишев репликира, че е странно ЕНП, която доминира Европейската комисия през последните десет години, да говори за промени.

Ковачев продължи да твърди, че дясната политика е най-добрата за развитието на Европа. По думите му ЕНП отново ще имат най-голямата парламентарна група в ЕП и затова няма да допуснат ляв завой.

Политиката на бюджетни икономии превърна Европейския съюз, който е бил винаги съюз на надеждата, в наказателен съюз, предупреди обаче Станишев.

На това Ковачев отговори с цитат на Маргарет Тачър, че проблемът на социалистите започва, когато свършват чуждите пари. Според неко няма орязване, а консолидация на макроикономическата рамка. Растежът не става с декларации, а с икономика.

Всичко е въпрос на приоритети - къде харчиш парите, убеден е Сергей Станишев.

По темата корупция кандидатът на ГЕРБ обясни как тя не била български феномен. Освен това от партията му поставили "високи морални стандарти, където се подават оставки дори при съмнения".

Истина е, че корупция има навсякъде, но в България тя е като окопал се феномен, контрира Сергей  Станишев.  Ние сме вече 12 години членове на ЕС, при тези десетки милиарди, излети в България, трябва да сме се приближили до стандарта на живот в Европа. Но това не е факт, защото се отклоняват в частни джобове. Европейската прокуратура е стъпка в правилна посока, коментира кандидатът на БСП.

Източник: duma.bg