В основата на напрежението при избора на Иван Гешев стоят

...
В основата на напрежението при избора на Иван Гешев стоят
Коментари Харесай

Гешев засягал големи интереси, затова имало съпротива срещу избора му

В основата на напрежението при избора на Иван Гешев стоят наранени стопански и финансови ползи, сподели пред Радио " Фокус " представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. По думите му до момента не е имало толкоз огромно напрежение при избор на който и да било основен прокурор или ръководител на Върховен съд в България.
" Според мен значим миг е, че в основата стоят стопански ползи, че от дейностите на този претендент за основен прокурор, който беше началник на Специализираната прокуратура, се организират много дейности във връзка с образуването на досъдебно произвеждане, събирането на доказателства и предприемане на дейности за внасянето на материалите в съд. Не са дребни ползите, които той визира ", изясни арбитър Боян Магдалинчев.
Той даде за образец случая с КТБ и арестите на сем. Арабаджиеви и сем. Баневи. " Случаят КТБ е един от най-сериозните случаи от последните години, който предстои на разрешаване заради огромната сума и фалирането на една работеща банкова институция. Другите случаи също засягат обилни стопански и финансови ползи.
Това също провокира интерес и дали този претендент за основен прокурор ще продължи своята политика по този метод за налагане на законността и за недопускане на дейности, които биха могли да накърнят публичния или държавен интерес ", сподели още Боян Магдалинчев.
Според него упованията на Висшия правосъден съвет са Иван Гешев да ползва показаната идея на процедура. Съдия Магдалинчев разяснява, че ненапълно има открити конституционни гаранции за надзор върху осъществяването на отговорностите на основния прокурор. По думите му оттук насетне процедурата за избор на нов основен прокурор планува неотложно изпращане на решението на Висш съдебен съвет на президента за издаването на декрет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР