В основата на корупцията в България са 20 човека. Един

...
В основата на корупцията в България са 20 човека. Един
Коментари Харесай

Според Петков отговорни за корупцията у нас са 20 души. Пеевски е един от тях

В основата на корупцията в България са 20 индивида. Един от тях е Делян Пеевски. Това съобщи в Брюксел министър председателят Кирил Петков. Той бе изслушан от депутати от комисията LIBE. Преди него на въпроси отговаряше и основният прокурор Иван Гешев. Петков разяснява, че той е "за " всевъзможен надзор и наблюдаване от страна на Брюксел, само че съобщи, че с общи изречения не можеш да заблудиш, че прокуратурата у нас работи. "Според мен хората, които са основата на корупцията в България, са несъмнено 20 индивида... Най-първото изявление за ББР, което дадох, първото нещо, което споделих е, че четири от фирмите в ББР са свързани, не непосредствено, само че има номинална съгласуваност и има данни, че са на господин Пеевски. Ето ти единия човек ", разяснява министър председателят. Той добави, че бил изумен, че глобеният по закона "Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи продава парцели за милиони.
 
Приятели ме питат: Защо не ги арестуваш
 
Според премиера службите към този момент работели и събирали доказателства за корупция, само че това трябвало да бъде направено в границите на закона. По същия метод стоял и въпросът с разделянето на антикорупционната комисия КПКОНПИ на две и закриването на спецсъдилищата. За тези промени трябвало време.
 
"Мои персонални другари споделят: Месец и половина мина, къде са арестите. Да, вършим следствията, само че нямаме право да ги създадем отвън рамките на закона и по тази причина би трябвало да си подготвим доказателствата и когато сме подготвени да излезем ", изясни Петков.
 
Според него най-голямата неточност би била, в случай че против обвинени в корупция се тръгне без задоволително доказателства. А по-късно да се наложи и "държавата да им заплати обяда ".
 
"Това няма да се случи. Затова ние сме доста деликатни по какъв начин го вършим. Защото, в случай че избързаме има тъкмо тази заплаха. Хем да останат на независимост, хем да не можем да им вземем същинските средства ", съобщи той.
 
Вече няма единствено Господ да е над него
 
Предстоят законови промени, след които основният прокурор към този момент няма да е в ситуацията единствено Господ да е над него, даде обещание още министър председателят. По думите му ръководещите възнамеряват основаването на фигура на арбитър, който в ролята на прокурор да може да повдига обвинявания против основния, а по-късно да се върне на работа като арбитър. Така щял да се избегне спорът зависещ на основния прокурор да го упреква.
 
Управляващите не разполагат с болшинство за конституционни промени и не могат да сменят нито Висшия правосъден съвет, нито основния прокурор, съобщи още Петков. И по това се работи, увери той.
 
Премиерът уточни, че отнемането на достъпа до класифицирана информация на някогашния основен прокурор и началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров било характерен образец за деяние. Той разгласи, че подава оставка ден преди допускът му да бъде лишен, което накара министър-председателя да заподозре теч на информация.
 
"Голяма случайност се случи, че ДАНС изтегли неговия достъп, а тъкмо в деня преди този момент той си подаде оставката. Случват се такива аномалии, само че факт, че не се поколебаха в ДАНС да го създадат е тъкмо образец на действителни дейности, а не на празно говорене ", съобщи министър председателят.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР