В организма на децата и подрастващи присъстват различни химикали и

...
В организма на децата и подрастващи присъстват различни химикали и
Коментари Харесай

В телата на децата има остатъци от пластмаса, според доклад

В организма на децата и подрастващи участват разнообразни химикали и останки от пластмаса. Това се твърди във към момента непубликувано изследване на немската работа по околната среда и института „ Роберт Кох “. В проучване, извършено от 2013 до 2017 година, в урината на 97% до 100% от участниците на възраст сред 3 и 17 години са открити останки от пластмаса.

За отчета оповестява списание „ Шпигел “. Учени са изследвали детските организми за останки от 15 химически субстанции. В урината на изследваните деца са открити следи от 11 от тях. В огромната си част това са омекотители на пластмаса.

„ Изследването ни демонстрира еднопосочно, че с увеличение на продукцията на пластмаса се покачва и наличието на химикали за обработката ѝ в човешкия организъм “, е заключението на учените.

Най-засегнати са най-малките деца, цитира Clubz.

Все още е прекомерно малко проучен резултатът от тези химикали върху човешкия организъм. Високите стойности на PFOA (перфлороктанова киселина) обаче са мотив за терзание, считат учените. При 20 на 100 от участниците в тестванията тя е била над допустимата граница.

От 2020 година Европейски Съюз не разрешава PFOA в производството. Тя се употребява при производството на непромокаеми облекла. Обработеният с нея материал обаче не се разгражда. Киселината е отровна за човек и поврежда репродуктивните функциии. Ако попадне във водата, което се случва не рядко, тази киселина може да предизвика ракови болести.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР