В определен момент международната общественост би могла да си помисли,

...
В определен момент международната общественост би могла да си помисли,
Коментари Харесай

Обратен ефект: Европа се отказа да изпълнява американския ултиматум

В избран миг интернационалната общност би могла да си намерения, че газовите контракти на Русия и европейските страни в най-близко време ще бъдат свити. Уж разяреният американски президент Доналд Тръмп ще сложи ултиматум на ръководителите на Европейски Съюз и те категорично ще го извършват. Но на процедура се получи друго.

Събитията, които се случват през седмицата могат да свидетелстват, че позициите на американския водач в Европейски Съюз не са чак толкоз авторитетни. Шантажът и гръмогласните заявки не му помогнаха. След твърдото искане „ да надянат въжето на шията на Газпром “ и да прекратят съдействието си по плана „ Северен поток-2 “, Европа махна с ръка по посока на Щатите.

Желанието на Тръмп да наниже Евросъюза на американската газова игла в действителност претърпя неуспех. Вместо Германия уверено да откаже на Русия, Ангела Меркел полетя в Сочи, след нея - президентът на България Румен Радев.

Вместо на „ прокара “ американския полутечен природен газ (ВПГ), Доналд Тръмп реализира противоположния резултат. Според резултатите от срещите на Владимир Путин с сътрудниците си в лятната си резиденция, страните са стигнали до единното мнение, че ще продължат съдействието. Меркел се разгласи „ за “ „ Северен поток-2 “, Радев предложи да се реанимира „ Южен “, като предложи наименование на плана „ Български поток “.

Путин на собствен ред пое уговорката да изясни позицията на европейските си сътрудници пред интернационалната сцена, която следи срещите РФ-ЕС. Той назова основната причина, заради която Тръмп не реализира триумф.

„ Доналд е не просто президент на Съединени американски щати през днешния ден, той още е и мощен, добър бизнесмен. Затова мисля, че прокарва ползите на своя бизнес за да обезпечи продажбата на ВПГ на европейския пазар. Възможни ли са такива продажби? Възможни са, само че това е скъпо. Това е примерно 25-30% по-скъпо от съветския газ по тръби в Европа... “ - сподели съветският водач след договарянията с Меркел.

Впрочем, тръгвайки от това, че на газовите планове в Европа въпреки всичко им е съдено да се появят, бих желал да отбележа един подробност. Украинският майдан беше един от методите за изтласкване на Русия от европейския газов пазар. За решението си да доставя ВПГ в Европа Вашингтон съобщи за пръв път точно след въоръжения прелом в Независимата. Получава се, че и спорът в някогашната руска република не донесе нужните плодове.

Спасителен пояс за американците през днешния ден е може би единствено английската компания British Petroleum. BP подписа споразумение за годишно закупуване от Съединени американски щати на 2 млн. тона ВПГ за период от 20 години. Очевидно в тази ТНК още са останали другари на Съединени американски щати, които са подготвени да работят в течение на 20 години в ущърб на себе си.

Що се отнася до прогнозите, то те също са неутешителни. На сегашен ден дялът на американския ВПГ на европейския пазар на вносителите на съветски газ е единствено 3%. Отчитайки интереса на Европейски Съюз към плановете „ Северен “ и „ Южен поток “ Съединени американски щати няма да съумеят да усилят този индикатор. Европа сподели своето ясно “НЕ! “.

Превод: М. Желязкова/pogled.info
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР