В опит да започне нормализиране на двустранните отношения премиерът Кирил

...
В опит да започне нормализиране на двустранните отношения премиерът Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков ще се опита да рестартира отношенията със Северна Македония

В опит да стартира нормализиране на двустранните връзки министър председателят Кирил Петков във вторник е на посещаване в Скопие, където ще организира символна среща с новия македонски министър-председател Димитър Ковачевски, който встъпи в служба преди по-малко от два дни.

Петков си сложи за цел да рестартира връзките със Скопие, само че макар по-умерените си позиции изясни, че към този момент България няма да утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейски Съюз.

Правителството на Петков бе предстоящо с оптимизъм в Северна Македония. Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента обаче стигна до консенсус, че и този кабинет ще продължи да извършва рамковата позиция за Северна Македония от 2019 година, която е изпълнена с червени линии, и няма да обвързва напредъка на Скопие към Европейски Съюз със периоди, а с постигането на действителни резултати.

Преди това Петков даде шестмесечен период за контролиране на рецесията, само че в навечерието на визитата си в Скопие той изясни, че " срокът зависи единствено и само от готовността на всяка от страните да подаде ръка и дружно да свършим работата ".

" Не пристигам с анекс към Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а с градивен звук и подготвеност за ново начало, което ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от досегашните декларативни желания и ориентирано към съответните значими въпроси, които засягат всекидневието на жителите на двете страни ",
България упорства към контракта за добросъседство от 2017 година да бъде подписан нов документ с по-конкретни измерения, само че не е ясно дали това ще се случи.

Официалният претекст за визитата на Петков е 30-годишнината от признаването самостоятелната македонска страна от България, като той ще бъде съпроводен от министъра на външните работи Теодора Генчовка и министъра на превоза Николай Събев.

Петков даде поръчка, че ще се опита да акцентира на икономическите изгоди за двете страни. Двете държавни управления възнамеряват да образуват работни групи, които да разискват опциите сред двете страни в бизнеса, инфраструктурата, културата и други.

, че разговорът с България ще се засилва, само че идентичността и езикът на македонския народ не подлежат на договаряния.

Той наследи на поста Зоран Заев, който подаде оставка след загубата на ръководещата партия СДСМ на локалните избори в страната. Заев придвижи страната към НАТО, само че поради българската позиция, Северна Македония не съумя да стартира договаряния за Европейски Съюз.

В същото време към този момент Скопие не подхваща действителни стъпки за осъществяване на българските условия, които бяха леко преформатирани в последните месеци.

Сега преди всичко се показва спазването на правата на жителите с българско съзнание.

България упорства в Конституцията на Република Северна Македония да бъдат записани българите в страната наедно с другите нации

*Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР