В опит да спрат разпространението на коронавируса в България властите

В опит да спрат разпространението на коронавируса в България властите ...

Карантина и наказания: кой трябва да се изолира и как се санкционират нарушители.В опит да спрат разпространението на коронавируса в България властите предприеха поредица от мерки. Те включват различна степен на ограничение в зависимост от това дали човек е заразен, контактувал е със болен, дали идва от друга страна или не е излизал от България и няма основания да подозира, че е подложен на риск от зараза. "Дневник" обобщава най-важното за различните групи ограничения:

Върналите се от чужбина

Всеки български гражданин, който се прибира от друга държава, трябва да спазва 14-дневна карантина, съобщи вътрешният министър Младен Маринов в интервю за БНТ в понеделник сутрин. Това означава, че им е напълно забранено да излизат от домовете си, без значение дали имат симптоми на коронавирус, или не. Министърът отчете, че именно връщащите се от чужбина най-често нарушават ограничението, което според новоприетите текстове в Наказателния кодекс може да доведе до глоба от 10 хил. лева и 5 години затвор.

От МВР не успяха да уточнят пред "Дневник" на какво основание се налага карантина на всички пристигащи. На сайта на здравното министерство - институцията, който налага всички мерки, има само една заповед по въпроса - на министъра на здравеопазването от 17 март, според която в 14-дневна карантина трябва да бъдат изпращани само пътниците, които се връщат от 16 рискови за заразяване държави. Според заповедта това означава, че им се забранява да напускат дома си (или мястото, където декларират, че ще пребивават) , включително им е забранено да пазаруват в хранителни магазини и аптеки, независимо от това дали имат симптоми.

При влизането си в страната си обаче прибиращите се в България получават за подпис документ, наречен "Предписание за поставяне под карантина". То се издава от името на здравен инспектор и според него на пристигащия бива наложена карантина. Освен това на получилия го се указва да спазва най-малко един метър дистанция с хората, с които съжителства, по възможност да стои и спи в отделно помещение, да използва отделни кърпи в банята. Вписват се телефонните номера на личния лекар и на регионалната здравна инспекция, на които да сигнализира при симптоми, а също и адресът, на който ще отседне пристигащият, до колко часа ще е пристигнал там, на кой номер ще може да бъде намерен. С подписа си той удостоверява, че е наясно със санкциите при нарушаване на карантината. Така се оказва, че дори да не идват от рискова страна, при подписване на предписанието на влизане в България на пристигащите се налага карантина. Още повече, че според Закона за здравето физическите и юридическите лица са длъжни да изпълняват задължителните предписания на държавните здравни инспектори.

В предписанието никъде не е посочена изрично забрана за напускане на дома по време на карантината, както това е описано в заповедта на здравния министъра. От заповедта пък отсъства указанието за спазване на дистанция от един метър от другите хора у дома и за ползване на отделни помещения.

Разминаванията стават повод за различни тълкувания. Читателка на "Дневник", която на 20 март пътува към България от Индия през Истанбул, разказа, че е попълнила предписание, че ще е изолирана. По думите й обаче служител със защитно облекло на летището й обяснил, че може да ходи до аптека, банка или хранителен магазин. "Според мен никой не описва как точно трябва да се спазва тази карантина", реагира тя.

Заразените и хората в контакт с тях

Под пълна домашна изолация трябва да са заразените с COVID-19, дори когато нямат оплаквания или леки такива. Температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми (като гадене, повръщане и/или диария) се определят като леки симптоми от здравните власти.

Карантината за заразените с коронавирус е поне 21 дни, а за да падне тя са необходими два отрицателни теста, които да докажат, че болният вече се е изчистил от вируса и не е опасен. Тъй като боледуването може да продължи и повече, властите обсъждат да дадат възможност на личните лекари да издават болнични до 28 дни - двойно повече от досега.

Контактните лица на заразените с коронавирус също трябва да са под домашна карантина, като в заповедта на Кирил Ананиев се уточнява, че срокът от 14 дни се брои от последния контакт с разболелия се.

Особен случай е Банско, който е единственият засега цял град под карантина - в него не може да се влиза или излиза, но жителите могат да напускат домовете си, за да пазаруват, да отидат на лекар или до банка и бензиностанция.

Ограниченията за излизане извън карантина

За останалите хора, които са призовани да стоят колкото се може повече вкъщи, основното ограничение за излизане е въведената от 21 март със заповедта на министъра на здравеопазването забрана за посещение на паркове и градинки, а за софиянци - и на Витоша. От 20 март е силно ограничено пътуването между градовете в страната, като то може да става само по работа или неотложна лична причина и се удостоверява с документи.

Със заповед от 17 март пък се забрани събирането на повече от двама души на обществени места. Още за последните мерки и забрани четете тук.

Наказания за всички

Според спешно приетите промени в Наказателния кодекс, нарушаването, както на карантината, така и на правилата за тези, които не са под карантина по време на извънредното положение, може да се наказва със затвор до пет години и глоба от 10 хил. лв. до 50 хил. лв." В закона е записано, че наказанията може да се прилагат при неспазване на наредба, правила или мерки.
До момента не е известно властите да са предприемали такива крайни мерки, а нарушения на правилата бяха публично коментирани и показвани в някои квартали на София, а през почивните дни не липсваха и нарушители на забраната за посещения на паркове и градинки. "Ако отидете някъде, ще Ви бъде разпоредено да се приберете или да напуснете парка. Тоест, излизате само при крайна необходимост", обясни пред "Дневник" д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната Регионална здравна инспекция.

Около 2000 души под карантина в София

Около 2000 души са поставени под карантина в София, а всеки ден полицията установява поне 1-2 случая на нарушаване на изолацията. Това обясни пред "Дневник" говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. В началото на седмицата от държавното обвинение обявиха, че масово не се спазва изолацията и в цялата страна са образувани повече от 120 досъдебни производства.

От всички 2000 души под карантина в София някои са тествани за коронавирус, а други не. Някои от тях са дали положителна проба и се лекуват вкъщи, а в други случаи пробите са отрицателни. Въпреки това карантината трябва да се спазва, тъй като повечето от изолираните са се прибрали скоро от рискови държави и има опасност да са заразени.

Полиция проверява на адрес

Всички изолирани са предупредени предварително за това, че трябва да останат по домовете си за срок от поне 14 дни. Те подписват декларация, че са наясно с последствията и наказанията, които се предвиждат за нарушение. Полицията следи дали мярката се спазва като екип проверява периодично поставените под карантина дали са на посочения от тях адрес.В случай, че не ги открият, следва обаждане по телефона, предупреждения и дори издирване, а в много случаи информацията се препраща към прокуратурата, която образува досъдебно производство. "Целта на тези санкции не е да бъдат налагани, а по-скоро да се предотврати неспазването на карантината и разпространяването на заразата", коментира прокурор Невена Зартова.

Тя каза, че все още няма приключили производства и на практика няма нито един санкциониран или осъден заради неспазена карантина. Делата по този текст от закона тепърва предстои да се разследват, внасят в съда и разглеждат в съдебна зала. Срокът за разследване е стандартен - 2 месеца, но някои от тях могат да бъдат образувани и като бързи производства и сроковете да са по-кратки.

Следенето на данни от мобилни оператори и още нови мерки

В действащия вече Закон за мерките и действията по време на извънредното положение се въвежда възможност нарушилите карантина - да бъдат проследявани през мобилните телефони.

С пpoмeни в Зaĸoнa зa eлeĸтpoннитe cъoбщeния нa opгaни нa MBP е дадено изĸлючитeлнoтo пpaвo дa пoлyчaвaт тpaфични дaнни нa гpaждaни бeз cъдeбнo paзpeшeниe, зa дa пpocлeдявaт дaли ce cпaзвa peжимът нa изoлaция и лeчeниe. Текстът предизвика недоволство сред oпoзицията в парламента и предизвика сериозна дискусия и съмнения сред юристи и правозащитни организации дали няма да се стигне до безконтролно следене не само на хора, които би трябвало да са под карантина, но и на всеки друг.

B пpexoднитe paзпopeдби e зaпиcaнo, чe тoвa измeнeниe ce пpилaгa дo oтпaдaнe нa нeoбxoдимocттa oт пpинyдитeлнo изпълнeниe нa зaдължитeлнaтa изoлaция и бoлничнo лeчeниe нa лицa пo чл. 61 oт Зaĸoнa зa здpaвeтo, ĸoитo ca oтĸaзaли или нe изпълнявaт зaпoвeдтa зa зaдължитeлнa изoлaция и лeчeниe. Притесненията са, че безконтролно използване на данни от мобилни оператори ще продължи след извънредното положение и крие риск от злоупотреби.

Министърът уверява, че няма да живеем в "1984" на Оруел

"Няма опасност от безконтролно следене. Промяната касае достъпа до трафични данни, които се отнасят само до локализиране на клетката, в която е мобилният телефон". Това увери министърът на вътрешните работи Младен Маринов и добави, че няма риск ситуацията да се превърне в описаната в романа антиутопия "1984" на Оруел.

По думите му, тази мярка ще се прилага спрямо действащия закон в случай, когато гражданинът отказва карантина или нарушава такава.

"Този вариант ще се използва само за локализиране и минава през процедурата с произнасяне на съдия", каза министърът, макар че в закона това не е регламентирано изрично. Той подчерта, че това се отнася само за лица, които са поставени под задължителна карантина.

По данни на Маринов, в прокуратурата вече са образувани над 130 досъдебни производства срещу лица, които нарушават наложената карантина. "Наказанието не е малко, но не е това най-важното, защото с тези действия застрашават обществото", добави Маринов.

Кого ще следи държавата чрез мобилни данни, четете тук.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус"

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1062)

Източник: dnevnik.bg