В опит да се ограничи развитието на болестта близо половината

...
В опит да се ограничи развитието на болестта близо половината
Коментари Харесай

Здравните и икономическите ефекти от коронавируса

В опит да се ограничи развиването на заболяването близо половината от популацията в света е сложено под карантина

Пандемията от ковид за извънредно малко време нанесе съществени вреди на световната стопанска система. Първият удар понасят здравните системи, които в редица страни работят на своя лимит. Дефицит от маски, защитни костюми и респиратори има във всички страни, където болестта се популяризира бързо, в това число и в България.

В опит да лимитират развиването на заболяването близо половината от популацията в света е сложено под карантина. Редица държавни управления оповестиха пакети от стопански ограничения за трилиони долари, с които да защитят служащите и фирмите от започващия стопански срив. Особено дейни са Съединени американски щати, Япония и страните от еврозоната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

България също приготвя избавителен пакет за бизнеса в опит да ограничи вредите, а индустриални компании към този момент започнаха краткотрайно да затварят заводите. В неделя вечерта финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че ще предложи актуализация на бюджета, съгласно която държавното управление да изтегли външен дълг. Очаква се Българска народна банка да предложи ограничения за отлагане на заплащането на вноските по заемите.

Рейтинговата организация S&P изяснява образно проблемите, които към този момент засягат стопанската система. От данните на компанията се вижда, че съвсем няма бранш, който да не е обиден високо или приблизително от пандемията. От една страна, приходите на фирмите ще се свият поради затварянето на предприятията, а от друга, популацията ще свие разноските си.

Прогнозите на разнообразни интернационалните организации демонстрират, че се чака рецесията поради ковид да бъде по-голяма от тази по времето на финансовата рецесия през 2007-2009 година А това значи криза в най-развитите страни Съединени американски щати, Германия, Франция, Италия, Япония и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР