В опит да решат как да продължат преговорите за съставяне

...
В опит да решат как да продължат преговорите за съставяне
Коментари Харесай

Политическата криза: Все по-малка изглежда вероятността за съставяне на кабинет с третия мандат

В опит да решат по какъв начин да продължат договарянията за сформиране на държавно управление Българска социалистическа партия, Продължаваме промяната и Демократична България се събраха на изключителна среща в Министерския съвет.

" ИТН " обявиха, че Христо Иванов би трябвало да изиска амнистия от тях. Самият той уточни, че отдръпването на групировката на Слави Трифонов от договарянията обслужва ГЕРБ и Движение за права и свободи, които желаят да потвърдят, че без тях не може да се упрявлява. Във вторник вечер или сряда заран социалистите ще решат какво да вършат с мандата.



Съпредседателят на " Демократична България " да изиска амнистия от " ИТН " - съобщи Ива Митева. След това да се преценя може ли нещо да се оправи на фона на изтеклия запис, който Има Такъв Народ разтълкува като договаряния зад тила им.

" Доста чудноват метод, афектиран е в действителност за нас и мисля, че по тази причина беше тази наша реакция, тъй че всички ни дължат опрощение и мисля, че всички би трябвало да ни изискат амнистия. Ако в действителност са откровени ", разяснява тя.





Според Митева, възможностите за сформиране на кабинет са много дребни, само че нови избори не са най-хубавият вид за България. Заради потребността да бъдат определени нови ръководители на КЕВР и на антикорупционната комисия. Те били склонни да поддържат Бойко Рашков.

" Дали те не се уплашиха, че може да има кабинет, откакто ние изрично декларирахме, че ще подкрепим антикорупциониня закон и го подкрепихме в правна комисия. И че ще подкрепим предлагането за Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ ".

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов отговори, че някои парламентарни групи имат политическа функционална неначетеност и че да хвърлиш страната в избори поради този запис, е тежка некомпетентност.

" Или в последна сметка в действителност някаква взаимозависимост от проекта на ГЕРБ и Движение за права и свободи да потвърдят, че страната без тях не може да се ръководи, да я докара до още по-големи рецесии, тъй като единствено на фона на това те могат някак си да стартират да наподобяват естествени и допустими. "



Според Иванов ПГ на Има Такъв Народ би трябвало да си отговори на въпроса кого обслужва всичко това и какво тъкмо ще се случи, че са се нацупили и са се врътнали?

" Слави Трифонов бил видял някакво двуличие. И какво от това? Като отидем на избори, това двуличие ще изчезне от политиката? Хора, ние би трябвало да управляваме тази страна, тя е изправена пред едни от най-тежките рецесии в нашата генерация, и то не една ", счита Иванов.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов на собствен ред отговори, че Христо Иванов не има възприятие за позор и че от записа излиза наяве: те одобряват Има Такъв Народ с омерзение, единствено с цел да има коалиция, без да имат право на министри, лично мнение, както и че трябна да се съгласяват с конституционно неиздържани законопроекти.





Без да злоупотребява с мандата, Българска социалистическа партия ще се опита да последно да реши какво може да се направи с него, изясни водачът на социалистите Корнелия Нинова. Българска социалистическа партия води диалози за задържане на мандата, с цел да се решат значими въпроси като избора на началник на КЕВР да вземем за пример.

" Нашата цел е битка с корупцията и може би това счупи договарянията, тъй като ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " видяха, че има късмет да променим антикорупционния закон, да изберем КПКОНПИ, да изберем Бойко Рашков, изплашиха се, че ще продължим по този праволинеен метод за битка с корупцията и дръпнаха Има Такъв Народ още веднъж "

Според Нинова има симбиоза в дейностите сред президента, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Нелогично ми е политически, тъй като когато хората излязоха на площада, президентът застана до нас за смяна на този модел на ръководство. Сега какво се случва, просто нямам пояснение. "



След като Корнелия Нинова съобщи, че със Слави Трифонов и Има Такъв Народ повече няма да се договаря, министър председателят в оставка Кирил Петков също изрази подозрение Трифонов, " да мине през катарзис за пети път ". Според него има най-малък късмет за сформиране на държавно управление.

" В първия мандат ние разговаряхме с безусловно всички депутати на Има Такъв Народ и видях, че има още хора, които схващат какъв брой е значимо България да не влезе в политическа рецесия, само че имаха някаква преданост към Слави Трифонов. Ако Слави Трифонов отново ги е хвърлил, хвърляйки този късмет за договаряния, без да ги предизвести, аз мисля, че е въпрос на персонална оценка дали човек би трябвало да има преданост към подобен водач, или България му е по-важна ", разяснява министър председателят в оставка.



Петков съобщи още, че Асен Василев е обсъжданата кандидатура за министър председател. Няма единно мнение измежду конституционалистите какъв е срокът за задържане на мандата от момента на връчването досега на лъчение на кандидат-премиер.

Репортери: Александър Марков, Карина Караньотова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР