В опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението в

...
В опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението в
Коментари Харесай

Започва голямата смяна на личните документи

В опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението в идната огромна промяна на документите за идентичност на милиони българи, Министерство на вътрешните работи започва акция за предварителната им замяна, написа в. „ Сега “. Наромняме, че Actualno.com сигнализира за казуса още през ноември.
През идващите две години би трябвало да бъдат издадени над 3.3 млн. нови персонални карти и задгранични паспорти, защото 10-годишната им годност изтича. Освен това би трябвало да бъдат заменени и голям брой шофьорски книжки, което в допълнение ще натовари работата на администрацията на Министерство на вътрешните работи в страната.
Затова и вътрешното министерство стартира да разгласява известия от седмица на интернет страниците на регионалните дирекции в страната, в които приканва жителите, чиито персонални карти или паспорти изтичат през 2020 година, да не чакат последния период и да ги възобновят по-рано. И през 2010 година също имаше сходна акция, само че все пак пред районните полицейски ръководства хората чакаха с часове, сътвори се напрежение и блъсканица.
Само в Пловдивска област през идната година над 200 000 персонални документи ще бъдат заменени, излиза наяве от известие на Министерство на вътрешните работи. Според оповестените данни изтича валидността на 87 292 персонални карти, 52 650 паспорта и 55 622 свидетелства за правоуправление. Всъщност след Столична дирекция на вътрешните работи пловдивската Дирекция на вътрешните работи се обрисува като най-натоварената.
От полицията в Пловдив настояват, че са подхванати " комплекс от ограничения ", с цел да се избегнат " обилни опашки ", както и " цялостното облекчение на административното обслужване " по това направление. От Министерство на вътрешните работи декларират още, че жител, притежаващ годен български дипломиран електронен автограф, може да подаде заявление за издаване на персонална карта и/или паспорт и посредством през портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.
Имало и подготвеност да реализира и банкет на заявки за издаване на български персонални документи по постъпили претенции за проведен банкет на заявки от държавни институции, общински администрации, кметства и други
В Смолянска над 40 000 персонални документи би трябвало да бъдат заменени и от регионалната Министерство на вътрешните работи дирекция също приканват да не се чака последният миг.
Догодина в област Велико Търново би трябвало да се сменят почти 33 000 персонални карти, 12 000 паспорта и на 17 500 свидетелства за ръководство на МПС. От полицията позволяват, че е допустимо да се струпат доста хора пред гишетата на ръководствата и подканват промяната на документите да стане преди приключването на валидността им. Напомнят, че в този момент е най-подходящият миг да го създадат, защото няма съвсем никакъв напор. Очаква се той да е максимален през втората половина на годината.
В ОДМВР-Хасково, следващата година би трябвало да бъдат заменени над 90 000 персонални документи. От там показват, че първите четири месеца на годината опашките са най-малки и в случай че желаят, могат да избегнат по огромното скупчване на хора и да съкратят осъществяването на административната услуга с предварителна замяна на документите си.
Приемането на заявки в Хасковско щяло да се прави и посредством мобилна биометрична станция. Според гласуваните през лятото законови ремонти български документ за идентичност ще може да бъде получен и отвън страната персонално, по пощата посредством лицензирана куриерска компания.
В Шумен през 2020 година следва замяна на близо 28 000 персонални карти и над 20 000 задгранични паспорта, а в Кърджали - над 100 хиляди общо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР