В опит да осигури по-евтини доставки на електроенергия, Гърция започва

...
В опит да осигури по-евтини доставки на електроенергия, Гърция започва
Коментари Харесай

Гърция свързва електропреносната си мрежа с Египет

В опит да обезпечи по-евтини доставки на електрическа енергия, Гърция стартира един от най-амбициозните енергийни планове в Европа, свързвайки мрежите си с Египет.
Подводен кабел, който ще придвижва 3000 MW електрическа енергия, задоволителна за към 450 000 семейства, ще бъде построен от северен Египет до област Атика в Гърция.

 
Като пренесем 3000 мегавата чиста сила в Европа, през Гърция, ние оказваме помощ на Европа да се освободи от съветските изкопаеми горива и природен газ. Освен това зелената сила, която ще транспортираме, ще бъде доста по-евтина от сегашните цени. Това ще помогне както на гръцките, по този начин и на европейските консуматори.
Йоанис Каридис, изп. шеф " Възобновяема сила " в " Копелузос Груп "

Междусистемна връзка ГРЕГИ е на стойност 3.5 милиарда евро - наречена Проект от общ интерес от Европейски Съюз. Ще придвижва чиста елекроенергия, създадена в Египет, по подводния кабел и през вятърни паркове.

 
Приблизително една трета ще се употребява в Гърция и основно в промишленостите, една трета ще се изнася в прилежащи европейски страни, а останалото ще се употребява за производството на зелен водород. По-голямата част от него също е предопределена за експорт.
Йоанис Каридис, изп. шеф " Възобновяема сила " в " Копелузос Груп "

Проектът ще бъде приключен за 7-8 години. Египет е приключил планове за междусистемни връзки с Либия, Судан и Саудитска Арабия и се стреми да стане главен енергиен център за Югоизточна Европа.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР