В опит да бъде закрепен кабинетът "Борисов 3", началниците на

...
В опит да бъде закрепен кабинетът "Борисов 3", началниците на
Коментари Харесай

Николинка и седемте плажлета!

В опит да бъде закрепен кабинетът "Борисов 3 ", началниците на страната бяха принудени да приклекнат пред претенциите на съдружният сътрудник Валери Симеонов. След тригодишна борба за различен министър на туризма, пристигна моментът, в който патриотите получиха каквото желаеха и сложиха отпред на този, разтресен от пандемията отрасъл, своята избраничка Мариана Тодорова. Сега обаче тя ще би трябвало да потвърди, че може да танцува върху жаравата, наследена от Николина Ангелкова и систематизирана в термина "плажни концесии ".

Спомен благ, спомен мой...

През август 2017 година, в качеството си на вицепремиер, Валери Симеонов съобщи, че наематели и концесионери на плажове "клатят страната през туризма ". И поддържа това изказване с съответни имена: "Наеематели и концесионери на плажове: "Слънчев бряг север " – Маджо; "Слънчев бряг централен " – братя Маргини; "Слънчев бряг юг " – Радо Слънцето; "Свети Влас " – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор "Плаж Север " – братя Маргини; "Поморие изток " – Радо Слънцето; "Поморие юг " – братя Маргини, "Поморие централен " – Маргините, "Бургас – Северен плаж " – Маргините. С такова систематизиране на наемателите на плажовете какъв туризъм можем да чакаме...? "

Темата за от дълго време контрактуваното систематизиране на плажната линия сред най-малък брой богоизбрани, които биват назначени за действителни чорбаджии на морския бряг, от дълго време боде петата на патриотите. Сега обаче техният министър се насади на патешки яйца и ще би трябвало

да се пребори с наследството на Ангелкова.

А то, съгласно познаващите материята, е прекомерно объркано. И в този момент ще стане ясно за какво това е по този начин.

Явно, откакто е усетила накъде духа вятърът, някогашната туристическа началничка стремително се е заела да извърши възможните си задължения към хората, които години наред й предоставяха опция да разхожда марковите си дрешки из коридорите на властта.

Само за месец тя съумя да провежда провеждането на процедурите за отдаване на концесия за 20 години

на седем от сякаш забравените атрактивни плажове

по Черноморието.

Шест от състезанията към този момент завършиха, само че - чудно за какво ли? - резултатите за множеството от тях към момента не са оповестени.

Ако съдим по формалните данни, търгът за първия - "Иканталъка 2 ", един от най-красивите плажове край Каварна - е бил извършен на 26 юни "чрез видеоконферентна връзка “. Тук става дума за стопанисването на брегова линия с повърхност 6883 кв. м и с дължина 580 метра. Ангелкова към този момент е съумяла да уреди контракта за концесия със спечелилото състезанието - „ Лайтхаус бийч “ ЕООД, което е било утвърдено от кабинета преди десетина дни.

Концесионното заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 7302 лева без Данък добавена стойност, а плануваните вложения за целия период на контракта са в размер на 380 114 лв. с Данък добавена стойност.

Дружеството, което ще стопанисва този плажа през идващите две десетилетия, се ръководи от Атанас Кьосев е дъщерно на записаното в Сейнт Винсент "Лайтхаус голф енд СПА хотел ". То пък има първокласния голф и спа комплекс, който се намира на пет км от Балчик.

Името на въпросния собственик надали е изненада за някого, защото през 2015 година същата компания завоюва „ състезанието “ за наем на същия плаж - в съревнование сама със себе си. По това време тя се яви да наддава с едногодишна бизнес история и капитал от 100 лева, който до ден сегашен не е повишен даже с 10 стотинки.

Тогава контрактът беше подписан при годишна наемна цена от 5466 лв.. Концесионерът се е задължил през целия период на контракта да дава на своите посетители чадър и шезлонг - за по 10 лева "парчето ".

Следващият, завършил конкурс

е за "Къмпинг Градина - централен " – част 1, край Созопол . Комисията по избора на концесионер е заседавала на 10 юли, само че към момента няма публично разгласен победител. Теренът тук е с обща повърхност 79 978 кв. м., а дължината на бреговата линия е 1224 метра. Обявеното минимално годишно концесионно заплащане е 71 598. 43 лв. без Данък добавена стойност. Но каква ще е сумата, на която ще бъде подписан контракта - към момента не е ясно.

От 1 юли 2016 година морският плаж се стопанисваше от „ Къмпинг Южен бряг “ ЕООД, ръководено от Павел Христов. Краен притежател на ЕООД-то е записаното на остров Ман сдружение „ Блек Сий Пропърти Плс “. Ако съдим по данните в осведомителната система „ Дакси “, всичките му дружествени дялове са заложени в Централна кооперативна банка. Едва ли тук ще се стигне до смяна в името на идващия притежател, като се има поради, че явно тази атрактивна част от нашето Черноморие притегля погледите и интереса все на компании с непознато присъединяване.

Тук е моментът да напомним, че в края на март „ Алфа Дилеа “ ООД беше избрана за концесионер на плаж „ Градина - централен " - част 2. Дружеството е със седалище в столичния квартал „ Банишора “ и се ръководи от Димитър Христов. Той има и най-малък дял от собствеността, тъй като "останалите " 99.71 % от сдружението са на кипърската „ ДЛА индъстриз лимитид “.

През последните 35-40 дни в Министерството на туризма явно е кипял много напрегнат труд, тъй като на 10 юли е завършила „ конкуренцията “ и за другия созополски плаж -„ Дюни “. Според планът на концесионния контракт, общата му повърхност е 32 414 кв. м., а дължината на бреговата линия е 451 метра. Началната тръжна цена тук е 147 435.06 лева без Данък добавена стойност.

Както е известно от години

плаж "Дюни " се стопанисва

от едноименното акционерно сдружение на Людмил Стойков, което е притежател и на хотелския комплекс до брега. Последният договор с "Дюни " АД беше подписан от Ангелкова преди три години. А самият Стойков е прочут най-общо с четири неща - с бизнес със стомана и скрап, с курорта "Дюни ", със спонсорството на президентската акция на Георги Първанов и мегаделото за източването на 7.5 млн. евро по Програма САПАРД, което безславно катастрофира в така наречен самостоятелен български съд.

През април 1999 година Стойков купува против 2.7 млн. $ курортното населено място "Дюни ". Сега то включва 4 хотела (два от които петзвездни, на брега на морето) и вилно населено място, разполагащо общо с 1297 стаи. Собствеността от дълго време е трансферирана към офшорни компании.

Според листата на акционерите, участвали на едно от последните общи събрания на сдружението, записано на Сейшелските острови - "Класик травел сървисис ", то владее 72% от капитала, а 27% държи "Бест травел ", записано в Белиз. Инак, "Дюни " АД се ръководи от Елза Радкова, която - съгласно информации в медиите - е дългогодишна спътница в живота на Стойков. Радкова е шеф и на "Астория груп " ЕООД, което е еднолична благосъстоятелност на "Дюни " АД.

"Астория груп " ЕООД е записано в средата на април 2014 година. Формално то е наемател на столичния хотел "Родина ", който през 2014 година го купи след оферта от 25 млн. лева, подадена посредством "Дюни " АД. Сделката бе подписана чак на четвъртия подред търг за продажба на хотела.

„ Уморителен “ ден за Ангелкова е бил 13 юли .

Тогава са завършили процедурите по възлагане на още две концесии. Първата е за морски плаж "Поморие - юг " . Кой я е спечелил? Засега не е ясно. И в този случай претендентите са „ пресявани “ посредством видео-конферентна връзка.

Обща повърхност, за която са се „ борили “ отдалечено участниците в процедурата е 47 159 кв. м., дължина на бреговата линия е 812 м., а минималното годишно концесионно заплащане - 180 880.13 лева без Данък добавена стойност.

През 2006 година „ Виа понтика-Поморие “ ООД - дъщерна компания на „ Феста холдинг “, получи 15-годишната концесия за стопанисването на този плаж. Тогава, в капиталовата стратегия на сдружението, бяха планувани разноски за благоустройство на плажа в размер на 2.1 млн. лв..

Интересите на тази компания към района не са от през вчерашния ден. Тя направи съществени вложения за развиването на винения туризъм в региона на Поморие. Изгради и едноименен комплекс покрай морския бряг, който частично бе финансиран със средства по Програма САПАРД. Комплексът бе издигнат към настояща винарска маза, основана през 1932 година.

Явно обаче работата с плажната линия не е тръгнала добре (или пък се е наложило друго съглашение?!), тъй като през годините стопаните на плажа се сменят.

През 2016 година компания "Фаст ком " ЕООД, благосъстоятелност на Славчо Събев, съумя да подписа контракт за петгодишен наем на плаж "Поморие-юг ". А година по-късно пребори конкуренцията и за 20-годишната концесия за централния плаж в Поморие.

Както в. „ БАНКЕРЪ “ писа още тогава, Събев надалеч не е инцидентен състезател. Ако се наблюдава историята на компанията му в архива на "Държавен вестник ", ще се види, че тя е записана на 28 ноември 1997 година, а като нейни притежатели са вписани Красимир Маринов (Големия Маргин), Димитрий Минев (Димата Руснака) и Райчо Райчев.

През 1999 година се появява още едно познато име - Румен Гайтански (Вълка). Сменят се и хората в ръководството му - Големия Маргин напуща, а на негово място влиза Любен Пехливанов. Явно при последващото преразпределение на "сикаджийското " завещание, тази част се е паднала на Събев.

На същата дата, на която са се случили описаните дотук "активни мероприятия " – 13 юли, в Министерството на туризма са решавали ориста и на концесията за

несебърския плаж „ Обзор - Мотела “.

Плажната линия е с обща повърхност 69 047 кв. м. и дължина на бреговата линия от 1138 м., а първична тръжна цена - 105 924.15 лева без Данък добавена стойност.

И тук - нещо любопитно: на 10 януари 2012 година, когато с плажовете към момента се занимава Министерството на районното развиване и благоустройството, тогавашният министър Лиляна Павлова подписва контракт за същия обект с единствения претендент - варненската „ Турист инвестмънт “ ЕООД. Цената е почти същата - 133 333 лв.. Само че... площта на концесионираната плажна линия е 73 181 кв. метра. Тоест - с 4134 квадрата повече.

Дружеството е еднолична благосъстоятелност на записаната във Англия „ ASORTIS LIMITED “ и се ръководи у нас от Виолета и Христо Асенови.

Преди време към името на това сдружение гръмна скандал. При инспекция, осъществена от Министерството на туризма, от Регионалната здравна ревизия, от Морска администрация и от Дирекция "Строителен надзор " на община Обзор.

Причина за инспекцията бяха голям брой сигнали, подадени до институциите. Резултатът -

бяха открити три противозаконни обекта,

употребени от хотел „ Мирамар “. Плюс две заграждения: едното - превърнато в детски ъгъл за потребностите на хотел “Сънрайз “, а второто - обозначено като частен парцел, върху който "някой " си е насипал в допълнение морски пясък.

Асенови са едни от минимум познатите притежатели на хотели по българското Черноморие. Въпреки че хотелската база тук разполага с 954 стаи и развива лична верига - HVD, името им като че ли остава повече в сянка. Което не е тъкмо по този начин, тъй като "екзотичният прякор " на предприемача Христо Асенов е Бацата.

Припомняме в резюме. Той е герой от кариерата. Кумец е на починалия президент на Мултигруп - Илия Павлов. А през интервала 1993-1996 година е

едноличен представител на "ВИС-2 " във Варна

и района.

Силовата му кариера завършва през януари 1997 г, когато колкото да оживява след опит за обществена екзекуция посредством пистолетен изстрел в тила.

Вече в по-модерни времена, Христо Асенов развива лична хотелска верига под марката HVD.

Един от обектите му - HVD Hotel Miramar в Обзор, се подрежда на първа линия паралелно с хотелите на Валентин Златев и на Веселин Данев. В групата влизат още HVD Hotel Viva на "Златни пясъци " (бившият "Копривщица ") и HVD Hotel Bor на "Слънчев бряг ". Говореше се, че Асенов имал желание да вдигне хотел и в Германия, тъй че той надали ще отстъпи своето парче от плажа на различен.

В листата на желаните концесионери е и

борецът за гориво-смазочно тъждество Веселин Марешки.

Стопанисваният дълги години от него плаж "Кабакум – Север 2 ", край Варна също е разгласен за концесиониране.

Площта на тази брегова линия е 13 981 квадрата, а сумата, против която тя беше отдадена на Марешки (чрез компанията на брачната половинка му - „ Белвекс “ през 2010 г.) беше 31 418 лв.. За разлика от свиването на декарите в Обзор, тук концесионната повърхност си е същата, само че бъдещата годишна такса е с към 10 бона по-малко - 21 690 лева без Данък добавена стойност.

През 2011 година, точно поради градежите, които аптечният необут предприе на този плаж, се развихри сериозен скандал. Или най-малко по този начин трябваше да наподобява - шумно огласени инспекции, безмилостно ръмжащи багери, а най-после... сладка тишина.

Както писа в. „ БАНКЕРЪ “ по това време в обявата „ Странната обич на Марешки с властта “ , аптечния необут беше привикан от премиера Бойко Борисов, който му „ разпореди “ да поеме издръжката на футболния клуб "Локомотив Пловдив ". Работата обаче се разсъхна поради големите задължения на клуба. Марешки явно се беше опънал на властта пред вероятността съществено да опразни джобовете си, тъй като единствено няколко дни по-късно

морковът бе спретнат, а на негово място лъсна тоягата.

Регионалният министър Лиляна Павлова изненадващо изпрати сигнал до кмета на община Варна Кирил Йорданов да разпореди премахването на втория етаж на издигнатия от Марешки "Частен клуб " на плажа "Кабакум ". Управниците внезапно схванаха, че е нелегално издигнат, макар че година по-рано „ БАНКЕРЪ “ огласи съответни обстоятелства за това.

Разказахме, да вземем за пример, че кметът Йорданов беше дал на Марешки едно много любопитно позволение за монтиране на краткотраен преместваем обект върху плажната линия на "Кабакум " (№ 68 от 1 април 2011 година). И, както нормално става в сходни случаи, краткотрайният обект на бърза ръка бе трансформира в двуетажна лятна хасиенда.

Близо две години всички варненски управници останаха слепи за лъскавата постройка в сиво и оранжево, която стърчеше на плажа. Не бяха забелязали и пясъка към нея, тъй като беше затрупан с изкуствена трева, върху която имаше кътове за отдих и за софри, фитнес уреди и паркинг.

Но... както прелестно знаем, тук е по този начин - има си време за гледане и виждане, има си време и за слепота...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР