В операционни зали от световна класа оперират от днес трансплантолозите

...
В операционни зали от световна класа оперират от днес трансплантолозите
Коментари Харесай

Трансплантолозите от ВМА с операционни зали от световна класа

В операционни зали от международна класа оперират от през днешния ден трансплантолозите от Военномедицинска академия. След няколкомесечен ремонт проф. доктор Никола Владов и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология влязоха в изцяло актуализирани, ултрамодерни зали, оборудвани с най-съвременна инсталация.


Новите зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на процедура нямат период на валидност. Изградени по този метод, те са извънредно лесни освен за поддръжка, само че и за проверка - панелът се смъква за няколко минути и се слага за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова инсталация в границите на няколко часа. Подменени напълно са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

Операционните зали бяха осветени от архимандрит Василий, протосингел на Софийската Света митрополия, и отец Васил. Духовниците отслужиха водосвет за здраве и благоденствие.

„ Нека болните, които лягат в новите операционни, се изправят здрави на крайници ”, благослови екипа архимандрит Василий и приветства медиците от името на Негово светейшество патриарх Неофит.

„ Изключително съм удовлетворен, че успяхме да доведем до сполучлив край тъкмо този пилотен план. Той демонстрира две неща. Първо, че огромното старание, качествената работа и нововъведенията от екипа на проф. Владов не могат да останат незабелязани от управлението на Академията. Именно това е екипът, който показва нововъведенията в хирургията освен в нашата болница, само че и в републикански мащаб. Другото е, че управлението гледа с изключително внимание и грижа към трансплантационната стратегия. ”, съобщи началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

„ Точно в тези операционни се случваше чудото – трансплантацията на черен дроб. И мисля, че в този момент, в тези прелестни условия, резултатите ще бъдат още по-добри, а личният състав ще се усеща още по-удобно по време на интервенциите ”, добави професор Мутафчийски.

„ Работата на хирурга и екипа му е денонощна. Самият аз съм минал по този път и съм признателен, че съм бил един до друг с вас толкоз години. Честито за новата облага и сполучлива работа на всички! ”, пожела началникът на ВМА.


„ Тези операционни имат богата история. Тук беше направена първата трансплантация на черен дроб, дружно с проф. Мутафчийски. След това беше вкоренен черен дроб от жив донор, от възрастен на възрастен. По-късно тук се случи и първата ретрансплантация в България ”, напомни проф. доктор Никола Владов.

„ Екипът ни дава цялото си сърце и душа за работата си. И мисля, че тези операционни са премия за труда на всички. Искам да благодаря на управлението на ВМА, на проф. Мутафчийски, с който сме почнали дружно тук, че оцени това, което вършим и в този момент ни дава опция да надграждаме. Благодаря на целия екип! ”, обърна се към сътрудниците си хирурзи, анестезиолози и операционни сестри началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

През есента новите операционни ще бъдат хазаин и на обичайното интернационално „ учебно заведение за хирурзи ”, което проф. Владов провежда. Темата на курса, който ще се организира сред 13 и 15 ноември 2019 година, този път е „ Мултидисциплинарен метод при лекуването на чернодробните метастази при колоректален карцином ”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР