В опасенията за относителен излишък на предложенията на пазара на

...
В опасенията за относителен излишък на предложенията на пазара на
Коментари Харесай

Цените на петрола паднаха с 25 %. Ще могат ли да се възстановят ?


В опасенията за условен остатък на предложенията на пазара на нефт и намаляването на търсенето, които доведоха до срив на цените на нефта има и положителна страна. Сега цените са на по-обосновани равнища.

В сряда котировките се възвърнаха след спада от октомврийския пик на територията на мечия пазар. Понижението на цените, продължаващо в разстояние на 12 сесии поред приключи във вторник. Фючърсът за петрола сортовете Brent и WTI в този момент е на равнище от 67 и 57 $ за барел, намалявайки с към 25 % от максимума през тази година, се споделя в публикация на Dow Jones преди ден.

Спадът на цените на петрола евентуално ще завърши, само че що се касае до акциите на фирмите от нефтогазовия бранш, то това е различен въпрос. Борсовиге фондове (ETF) при нефтогазовия бранш SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production (XOP) и Energy Select Sector SPDR ETF (XLE) в сряда денем се намалиха с към 0,8 % и 0,6 % надлежно. Акциите на Exxon Mobil (XOM) спаднаха с 0,7 %, до момента в който акциите на Chevron (CVX) нарастнаха с 0,5 %.

Цените на петрола спаднаха доста, само че в този момент те са по-близо до справедливата си стойност. До спада на цените главният проблем на пазара на нефт бе не даже динамичността на търсенето и предлагането, а повишената цена, поради вложителите, очакващи недостиг на пазара.

В понеделник цените на пазара още бяха повишени, само че след спада със 7,1 % във вторник капацитетът на намаляване на котировките към този момент може да се счита за стеснен, отбелязва анализатор на Deutsche Bank. „ Когато цените на петрола прекалено много се отдалечават от справедливата си стойност – с 35 %, в която и да е страна, те още веднъж се връщат към нея, декларира Параг Тате от банката в изявление за Barron`s. „ При достигането на неотдавнашния пик цените на петрола се оказаха над 35 % от справедливата стойност, само че след корекциите те са над справедливата стойност с към 5 % “.

Цените на петрола се увеличаваха стабилно от април до септември, без значение от стабилизирането на $, отбелязва анализаторът. Обичайно цените на вид WTI понижават при растеж на $. Отстъпката от подобен модел приказва за това, че вложителите прекомерно положително отреагираха на вероятното въвеждане от президента на Съединени американски щати Донлад Тръмп на наказания срещу Иран, а по-късно прекомерно отрицателно отреагираха, когато Тръмп направи краткотрайно изключване за някои страни, купувачи на ирански нефт.

Във всеки случай, на съображение на даденото понижението на цените въобще не би трябвало да се прави извод за някакъв ужасно закъснение на международния стопански растеж, счита Тате. За него е мъчно да направи преценка на фундаменталните фактори на пазара на нефт, само че съпоставяйки динамичността на цените и позиционирането на вложителите, може да разчита на възобновяване на котировките. В съпоставяне с предишния петък, чистата дълга позиция на капиталовите мениджъри на нефт доближи 15-месечен най-малко и Тате чака по-нататъшен спад на дадения индикатор на фона на неголямото нарастване на размера на късите позиции.

Какво може да докара до нарастване на цените? Например, отслабването на $ вследствие на новините за Brexit и последващата стабилизация на петролните котировки, разсъждава Тате.

Фундаментални драйвъри за растеж на цените могат да станат доказателствата за това, че нефтодобива на ОПЕК понижава, а „ търсенето е устойчиви “, отбелязва анализаторът от Goldman Sachs Джефри Кари във вторник. По думите му за по-нататъшно възобновяване на пазара на нефт в близо време, фючърсите за петрола вид Brent би трябвало да превишат цените на по-дългосрочните контракти. Към сегашния миг спредът с по-дългосрочните контракти се изравнява. Подобна динамичност съгласно Кари не е оправдана, защото запасите от нефт не са повишени, а растежът на търсенето „ по-скоро ще надвиши “ настоящите ниски упования.

Освен това експортът от Иран, както се чака ще спадне, а ОПЕК може да понижи нефтодобива, акцентира Кари.

„ Вероятността от понижаване на нефтодобива (от ОПЕК) през идващия месец наподобява задоволително огромна, а количествата, които може да бъдат намалени биха моли да са от порядъка на 1 млн. барела дневно “, отбелязва Халима Крофт от RBC Capital Markets в отчет, оповестен след срещата на картела от края на предходната седмица.

Основни опасности в сюжета за растеж на цените, съгласно Кари е в намаляването на търсенето и запазването на нефтодобива от ОПЕК на предходното равнище, само че вероятността от реализацията на двата фактора не е огромна, счита той.

Дори в случай че цените на петрола не се усилят, икономическите условия ще са удобни. По-ниските петролни котировки и по-силният $ за стопанската система на Съединени американски щати, това е все едно, че „ докторът и прописал “, счита Торстън Слок от Deutsche Bank.

Когато се наблюдаваше такава обстановка от 2014 до 2016 година показателят S&P 500 набъбна, а американската стопанска система се разшири с устойчиви темпове, означи Слок в сряда. „ Текущите опасения не са оправдани, защото по-ниските цени на петрола единствено могат да подкрепят икономическия растеж, явявайки се като положителен фактор за купувачите и фирмите, консуматори на енергоносители “, заключава той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР