В онлайн медиите вече се появи целият текст на доклада

...
В онлайн медиите вече се появи целият текст на доклада
Коментари Харесай

САЩ: Русия управлява шест центъра в България

В онлайн медиите към този момент се появи целият текст на отчета на Конгреса на Съединените щати, засягащ страната ни, написа topnovini.bg. Ето какво гласи отчета, направен по самодейност на сенатора от Демократическата партия Бен Кардин:

България

Русия упражнява въздействие върху България посредством преобладаващата си роля в стопанската система, основно в енергийния бранш, както и посредством агитация, връзки с политически партии, културни връзки и мощно въздействие върху българската войска, която продължава да разчита на екипировка от руско време.

Устойчивите исторически връзки на България с Русия я прави неповторима измежду другите страни в Европейски Съюз и НАТО, и изисква непрекъсната зоркост за резултатите от съветското въздействие върху страната.

От птичи взор в центъра на София, столицата на България, може да се види втората по величина православна черква на Балканския полуостров -
катедралата "Св. Александър Невски ". Името на храма е на съветски принц и е повдигнат в символ на респект и памет към съветските бойци, убити по време на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Недалеч от тях е паметникът на съветския цар Александър II, който управлява напъните за освобождение на България от Османската империя. Александър седи на кон, изправен пред постройката на Народното събрание, с цел да припомня непрекъснато на законодателите на страната за това по какъв начин страната е спечелила своята самостоятелност.

Тези емблематични здания на хоризонта на София са насочна точка за историята и актуалната позиция на България. Попадайки в групата на страни с избран профил, България може би е най-дълго и трайно исторически обвързвана с Русия. По време на Студената война български водачи, какъвто е Тодор Живков, се стремят да създадат България 16-та руска република. Днес Българската социалистическа партия поддържа положителни връзки с Москва и даже нейният водач Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила се разгласи против глобите на Европейски Съюз във връзка с Русия (решение, което изисква от България да извършва като член на ЕС).

Прокремската партия „ Атака “ приканва за по-близки връзки с Русия и остро се опълчва на Европейския съюз посредством ксенофобски, извънредно дясна стратегия. Водачът на "Атака " Волен Сидеров Волен Николов Сидеров е български публицист и политик, водач на Политическа партия... към профила даде старт на предизборната акция на партията през 2014 година на събитие в Москва, където подлага на критика "содомита НАТО. " Докато публичната поддръжка за партията понижава през последните години, посланията му не престават да отекват измежду част от нейния електората. В същото време държавното управление на премиера Бойко Борисов предприе ограничения за намаляване на съветското въздействие, като да вземем за пример през септември 2015 година той забрани правото на съветски самолети в поддръжка на задачата в Сирия, да прелитат над България. Явното разминаване сред българското общество – необятната поддръжка за Русия от страна на популацията, съчетано със напъните за абсолютно партньорство с Европейски Съюз и НАТО от страна на българското държавно управление, постановат по-задълбочено ангажиране на Съединени американски щати във всички браншове на българското общество.

Докато връзките на България с Русия в исторически проект се коренят в освобождението от османско господство, актуалните прояви на въздействие на Москва в България са по-фокусирани върху меката мощ, енергетиката, политическо и културно въздействие.

Проучванията на публичното мнение в България ясно отразяват афинитета към Русия. В неотдавнашното си проучване "Тенденции 2017 " мозъчният център „ GLOBSEC “ показва, че 70% от българите имат позитивно мнение за Владимир Путин, което е най-високото спрямо другите страни. България се причисли към НАТО през 2004 година, само че публичната поддръжка за Алианса е резервирана. На въпрос за член 5 от Хартата на НАТО - който преглежда офанзива на един член от Алианса като офанзива против всички останали в НАТО, по-малко от половината от българските респондентите декларират, че ще поддържат помощта на съдружник на НАТО в сходна обстановка.

Докладът на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS), американски мозъчен концерн, характеризира превъзхождащата роля на Русия в българската стопанска система като "граничещи с държавна интервенция " и твърди че "Кремъл употребява комплицирана и непрозрачна мрежа за водене на диалози с длъжностни лица от ръководството и бизнеса, с цел да осъществя своите ползи. “ Никъде другаде съветското държавно управление няма толкоз мощно и явно господстващо състояние, колкото в българския енергиен бранш.

България е съвсем изцяло подвластна от съветския петрол и естествени газ 90% от природния газ на България се внася от Русия и страната изцяло зависи от Москва във връзка с доставянето на гориво за произвеждане на нуклеарна сила от двата български реактора, които създават 35% от електрическата енергия на страната.

В Докладът на CSIS също по този начин се твърди, че способността на Москва да въздейства на процеса на взимане на решения в България е забележителен. По време на дебата за газопровода "Южен поток " в българския парламент, депутатите одобриха промени, които биха заобиколили европейското енергийно законодателство. „ Газпром “ също по този начин заяви, че е изпратило публично писмо до българската компания "Енергиен холдинг ", в което дава съвет за промени в българския енергиен закон в полза на "Газпром ".

Русия спря плана "Южен поток ", управителен от "Газпром " през 2014 година, откакто получи забележителен подтик от други страни, което пък лиши България от опцията да поддържа южния европейския газов кулоар.

Обществените провокации също основават благоприятни условия за въздействие на Русия. България е една от най-бедните страни в Европа - тя претърпява муден стопански напредък и доста от младите й хора напущат страната и отпътуват за Западна Европа. Населението застарява и това изяснява носталгията на българите по топлата връзка на България с Москва от времето на Студената война. Кризата с имигрантите отваря пътя и за открита антиевропейска агитация, от която се възползваха политически партии като „ Атака “. През 2014 година нейният водач предизвести: "Българското население се топи, без да се води война " поради "абортите, емиграцията, хомосексуалността и непрекъснатата икономическа рецесия... “
Руското държавно управление, посредством фондацията „ Руски свят “ поддържа организации отвън Русия, в партньорство с Руската православна черква, за поощряване на съветския език и съветска просвета. "

"Руски свят " ръководи шест съветски центъра в България, и се концентрира върху културни и просветителни стратегии, които са напълно на съветски език. Твърди се също, че Русия се стреми да се намесва в българската политика по време на президентските избори през 2016, като употребява техники, които се ползват на всички места другаде в Европа. Преди президентските избори през 2016 година Леонид Решетников, тогава шеф на Руския институт за стратегически проучвания към Кремъл, (RISS) е посетил България, където е дал на Социалистическа партия "таен стратегически документ “, в който предлага път по какъв начин да бъде извоюван балотажът. Той предлага „ лансиране на подправени вести “, посредством които да разпространяват пресилени данни от изборния избор. В документа се приканва Българска социалистическа партия да одобри платформа, която да бъде съгласувана с ползите на Кремъл: завършек на наказания на Русия, да се подлага на критика НАТО и да се насърчи Брекзит. Решетников декларира пред български и съветски медии, че е имал среща с водача на социалистическата партия, само че той отхвърля да е предоставял някакви документи. По-късно същата година Румен Радев, претендент на българска социалистическа партия, завоюва президентските избори с 59% от гласовете на гласоподавателите, въпреки че не може да се каже до каква степен неговият триумф се дължи точно на стратегическия проект, направен от института на Решетников. И макар хипотетичната поддръжка от страна на Русия и първичните проблеми към кандидатурата на Радев, откогато стана президент, неговите изрази на мощна поддръжка за НАТО и Европейски Съюз демонстрират желание да резервира статуквото във връзка с тези институции.

Кремъл също по този начин се намесва и в последните български парламентарни избори. Преди парламентарния избор през 2017 година, български анализатори настояват, че над 300 български уебсайтовете са обвързани с дейна проруска пропаганда*. Доклад от 2017 година на Фондация "Човешки и обществени проучвания ", български проучвателен център, твърди, че генерираната в страната проруска агитация се употребява като средство за реализиране на вътрешно-политически цели. Например, българинът Стефан Пройнов управлява дребна трол плантация в Плиска.

Според съветското следствие на уеб страницата „ Coda “ задачата на Пройнов** се управлява от правилото на отмъщението – съответно ориентирано против общоевропейската, централно-дясната партия на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, който завоюва още веднъж на последните избори. Пройнов твърди, че през 2011 година, когато ГЕРБ е ръководеща партия в България, полицията се занимава с обвинявания против него, обвинявайки го за противозаконното владеене на антики, оръжия и опиати, с цел да заглушат рецензиите му към тяхната политика. Тази взаимноизгодна пропагандна линия е в някои връзки по-мощна и по-трудно може да й се противодейства, в сравнение с генерираната от Москва агитация.

В изследване на публичното мнение, извършено от Европейската комисия през 2016 година, 49% от българите жителите показват доверие в Европейски Съюз, което е по-високо спрямо някои други страни от Западна Европа.

Въпреки по-резервираната поддръжка за НАТО от страна на българите като цяло, България би трябвало да се похвали за дейната си роля в Алианса. Тя взе участие със свои бойци и понесе сложни моменти по време на ръководените от НАТО задачи в Афганистан и Ирак, където даде и жертви. Според държавния департамент на Съединени американски щати американското министерство на защитата усилва финансирането на подготовка и образование в четири взаимни американско-български военни елементи.

През септември 2016 година се организира от Съединени американски щати и България взаимна задача на НАТО за охраняване на въздушното пространство, първия по рода си еърполисинг в страната. През 2017 година България бе хазаин на учението „ Saber Guardian “, най-голямото военно обучение в Съединени американски щати и НАТО в Европа през тази година. Активната роля на България в НАТО, обаче, остава ненапълно затруднена от събитието, че страната продължава да разчита на съветско военно съоръжение, завещание от времето на Варшавския контракт.

По-специално българските държавни чиновници показаха угриженост във връзка с системите за въздушна защита, които са от руската епоха, както и от остарялото въоръжение на армията. В подтекста на противопоставяне на съперниците на Америка посредством въвеждането на наказания на тези, които реализират значими покупко-продажби със секторите на съветската защита и разузнаване, българското държавно управление би трябвало незабавно да работи в посока понижаване на зависимостта си от съветските оръжия.

Изводи:
- Въпреки натиска, България остава устойчива: през ноември 2006, някогашен дипломат на Русия в Европейски Съюз, Владимир Чижов сподели, че "България е в добра позиция да стане нашия специфичен сътрудник, нещо като троянски кон в Европейски Съюз. " Повече от 10 години по-късно тази прогноза не се е случила, защото българските жители не престават да поддържат участието в Европейски Съюз, а България е деен участник в НАТО.

България е е избрал прозападният път на развиване и макар натиска от страна на Москва, изключително в енергийния бранш, тя е потвърдила своята резистентност по значими въпроси като сигурността, съдействието със Запада и поддръжка на глобите на Европейски Съюз против Русия.
Както е разказано нагоре обаче, тя е доста уязвима във връзка с съветския несъразмерен боеприпас, което постанова и е от интерес да бъде оказана спомагателна помощ и по-голяма ангажираност към България от страна на нейните демократични съдружници.

- Понижената помощ от Съединени американски щати има съответните последици: Съединените щати осигуряваха повече от 600 милиона $ в помощ на политическите и стопански промени в България от 1990 до 2007 година, само че тази помощ беше прекратена значително, когато страната се причисли към Европейски Съюз. Тези стратегии за помощ дадоха на Съединените щати опция да ангажира необятни кръгове на българското общество в одобряването на демократичните полезности и върховенството на закона. Без тези стратегии способността на Съединените щати да се ангажират с решаването на тези проблеми доста се затруднява, до момента в който съветската агитация и злокачественото й въздействие процъфтяват.

Докато американското посолство продължава да се ангажира с потреблението на лимитирани запаси, дипломатическото предизвикателство да се противодейства на злокачествените проблеми, провокирани от Русия, остава доста съществено. Като се посвещават по-голямо внимание и запас – по-специално в региона на енергийната диверсификация, оправянето с корупцията и налагането и спазването на върховенството на закона, Съединените щати ще бъдат в положение да оказват помощ на водачите в българското държавно управление и на гражданското общество да се опълчват и противодействат на асимитричния боеприпас за интервенция на Русия в България.

*Тук евентуално имат поради разкритията на „ Чист интернет “ за проруската агитация, проведена от Стефан Пройнов посредством редица уеб сайтове и фейсбуук страници и групи.

** Както неотдавна припомнихме, откакто публицистите от "Капитал " отразиха данните на "Чист интернет ", Атанас Зафиров, Таско Ерменков и Българска социалистическа партия като цяло отхвърлиха да имат някаква връзка с дейностите на Стефан Пройнов, посочен като мозъка на тролската интервенция. "Бърз обзор на профила на Атанас Зафиров в обществената мрежа обаче демонстрира, че самият той е споделял изявления за себе си от един от уеб страниците, следени от групата Пройнов - bulpress.info. И което е още по-интересно, множеството от изявленията му са със забележителен брой споделяния - приблизително над 60. Две трети от тях са правени от Адриан Димитров през еднакъв профил ", означи тогава изданието. Любопитен факт е, че уеб сайтове, свързани по един или различен метод с тролската плантация на Пройнов, пускат информации, препечатвани от bultimes.com. В този уебсайт е оповестена програмната декларация на "Гражданска самодейност за суверенитет на България и страните по света ", които проведоха един от митингите нощес, по време на разкриване на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР