В олимпийската столица на Русия – Сочи беше официално открит

...
В олимпийската столица на Русия – Сочи беше официално открит
Коментари Харесай

В Сочи беше открит престижния ядрен форум Атомекспо 2018

В олимпийската столица на Русия – Сочи беше публично открит Атомекспо 2018. Това е десетото юбилейно ревю на влиятелния нуклеарен конгрес и галерия, който ще се организира от 14 до 16 май 2018 година Тази година мотото на форума е „ Глобалното портньорство – общ триумф “.

В приветственото си слово генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов означи, че на събитието участват към 3000 делегати от 68 страни. „ Сигурен съм, че дружно ще построим чиста, екологично привлекателна и стопански преференциална енергетика за нашата планета “, съобщи Лихачов.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Юкия Амано означи, че АЕЦ е една от безвъглеродните технологии за произвеждане на електрическа енергия и без развиването на атомната сила е мъчно да се реализиран задачите по понижаване на СО2. Амано акцентира, че МААЕ извънредно цени съдействието с „ Росатом “. „ Руската корпорацията е един от най-големите играчи в нуклеарната енергетика. В над 30 държаави, които навестявам, виждам по какъв начин „ Росатом “ развива активност – атомни централи, ускорители, проучвателен реактори, циклотрони и така нататък Затова и този конгрес е световно партньорство на общите триумфи “, сподели още Амано.

В приветствения си адрес генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг посочи, че за 5 години в света към мрежата са свързани 55 атомни реактора в 12 страни, като са били употребявани 19 разнообразни нуклеарни технологии. Ризинг съобщи, че задачата на Световната нуклеарна асоциация е до 2050 година 25% от генерираната в света сила да идва от АЕЦ. „ Ако желаеме да служим добре на своите страни и нации, на нашата планета, за богатството на устойчивото развиване, за богатството на битката с климатичните промени, всички сме длъжни да работим дружно и да работим повече в посоката на нуклеарната енергетика “, зяви още Ризинг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР