В окупираните от Русия украински територии изучаването на български език

...
В окупираните от Русия украински територии изучаването на български език
Коментари Харесай

Елисавета Белобрадова: България няма стратегия за българските малцинства в чужбина

В окупираните от Русия украински територии проучването на български език към този момент е неразрешено. Последният образец, който научих, е за Приморск, където е имало Българо-украински лицей. Българският език е неразрешен и целият лицей е закрит, посочи тя. 

 

По думите й, неразпространението на тази вест и необръщането на внимание демонстрират цялостната политика на служебното държавно управление, по този начин и  на президента Радев.

 

" До огромна степен ролята на президента Радев във връзка с българите отвън страната, в Сърбия, Гърция, Украйна и пр е ловко да подклажда спорове. Например в районен съд Македония.

 

Българите там доста време бяха изоставени, над 10 години от властта. Сега тези хора се радват на всяко внимание, което могат да получат. Но дали се дават добросъвестно? " Това попита Белобрадова.

 

" Проблемът при бесарабските българи е заради отявлената позиция на президента, която бих нарекла проруска и антиукраинска, означи тя.

 

Това, което нямаме у нас на всяко равнище, е че българските институции нямат познание и тактики за развиване на политики. Такова нещо не е правено. приказваме за връзките към Северна Македония, за бесарабските българи.

 

" Аз съм обикаляла доста и преди войната там. Никога в България не е съществувала тактика за развиване на връзките с тях заради няколко аргументи. Когато имаш тактика за развиване на онтошения, ти инвестираш в нея, тя не е от ден за ден. Тя мисли за резултати, примерно след 10 години, разяснява Белобрадова.

 

И добави: Подкрепяме фолклорни сформира, културни начинания, само че се дават пари без тактика, без да се знае задачата. Това е и тъй като всички години на дружбата ни със Съюз на съветските социалистически републики бяха ориентирани да изкоренят у българина всичко патриотично.

 

 

 

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР